Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Američtí výzkumníci zdokonalují možnosti umělé inteligence

21. 4. 2021 | Phys.org | www.phys.org

Umělá inteligence začíná pomalu, ale jistě prosakovat do našich každodenních životů a vědecká obec se zaměřuje na podrobnější výzkum kognitivních funkcí mozku za účelem vytvoření systémů dokonalejší umělé inteligence.

Nemalá část vědecké obce se snaží tuto výzvu překonat pomocí tradiční křemíkové mikroelektroniky v kombinaci se světlem. Výroba křemíkových čipů s elektronickými a fotonovými obvodovými prvky je však z fyzického a praktického hlediska velmi obtížná. Na vině jsou materiály používané k výrobě jednotlivých komponent. Vědci z amerického Národního institutu standardů a technologie nyní navrhli přístup, jenž se soustředí primárně na integraci fotonových komponent se supravodičovou elektronikou.

Lepší umělá inteligence

Použití světla jakožto nástroje ke komunikaci ve spojení s komplexními elektronickými obvody pro provádění výpočtů by mohlo umožnit umělé kognitivní systémy na úrovni a s funkčností přesahující možnosti světla nebo elektroniky. Supravodivé fotonové detektory umožňují detekci jednotlivých fotonů, zatímco polovodičové fotonové detektory si poradí pouze s 1000 fotony.

Celý článek na Phys.org

Image Credit: Jeffrey Michael Shainline

-jk-