Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Američtí vědci vytvořili mikroelektronické zařízení bez polovodičů

9. 11. 2016 | University of California San Diego | ucsdnews.ucsd.edu

Inženýři z University of California San Diego vytvořili první opticky ovládané mikroelektronické zařízení bez polovodičů. Pomocí metamateriálů dokázali inženýři sestrojit zařízení, které vykazuje tisícinásobné navýšení vodivosti při aktivaci nízkým napětím a nízkonapěťovým laserem.

Tento objev by mohl v budoucnu umožnit výrobu rychlejších mikroelektronických zařízení, která budou schopna operovat s vyšším výkonem, a která mohou rovněž přispět k výrobě efektivnějších solárních panelů. Schopnosti dnešních mikroelektronických zařízení, jako jsou tranzistory, jsou v konečném důsledku limitovány vlastnostmi základních materiálů, kterými jsou právě polovodiče.

Mikroelektronické zařízení bez polovodiče

K překonání tohoto omezení tým inženýrů zkonstruoval mikroskopické zařízení, jež dokáže uvolnit elektrony z materiálu. Zařízení se skládá ze speciálního povrchu, zvaného meta povrch, umístěného na křemíkové desce s mezivrstvou kysličníku křemičitého. Meta povrch se skládá z pole zlatých nanostruktur, které se podobají houbám, umístěných na seskupení paralelních pásů ze zlata.

Výzkumný tým také testuje zařízení k použití v dalších oblastech, jako jsou fotochemie, fotokatalýza, nová fotovoltaické zařízení nebo k environmentálnímu využití.

Celý článek na University of California San Diego

Image Credit: University of California San Diego

-jk-