Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Američtí vědci se zaměřili na zlepšení procesu fotosyntézy

16. 8. 2021 | Cornell University | www.cornell.edu

Abychom dokázali nakrmit všechny obyvatele naší planety, jejichž počet by měl podle predikcí vědců do roku 2050 vzrůst na 9 miliard, musí farmáři vypěstovat o 50 % více jídla na omezené ploše orné půdy. Biologičtí inženýři tedy hledají způsob, jak pěstovat plodiny s vyšším výnosem sklizně, vylepšením fotosyntézy.

Při fotosyntéze přeměňují rostliny oxid uhličitý, vodu a světlo na kyslík a sacharózu neboli cukr využívaný pro energii a vytváření nových tkání. Během tohoto procesu přijímá enzym Rubisco anorganický uhlík ze vzduchu a konvertuje jej na organickou formu, kterou následně rostliny využívají k růstu.

Zlepšení fotosyntézy

Výzkumníci z Cornell University se nyní zaměřili na odstranění anhydrázy kyseliny uhličité – přirozeně se vyskytujícího enzymu –, z chloroplastů (zelená buněčná organela patřící mezi plastidy), v nichž probíhá fotosyntéza. Experimenty prokázaly, že absence anhydrázy kyseliny uhličité nenarušila proces fotosyntézy a otevřely dveře dalšímu testování.

Celý článek na Cornell University

Image Credit: Dave Burbank

-jk-