Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Americký startup bude vyrábět bezvzduchové pneumatiky založené na technologii NASA

19. 3. 2021 | Tech Xplore | www.techxplore.com

Společnost SMART Tire poodhalila roušku první generace pneumatiky kosmického věku, která by měla být dostupná široké veřejnosti již v letošním roce. Speciální pneumatika prošla náročným testováním americké agentury NASA, která technologii poprvé použila pro mobilní robotická vozítka vyslaná na Mars.

Pneumatika se může pochlubit technologií SMART (z anglického Shape Memory Alloy Radial Technology), která zajišťuje vynikající pružnost díky materiálu na bázi gumy s krkolomným názvem NiTinol+. Zatímco ohebnost běžné gumy je omezená, chytrý paměťový kov posouvá možnosti obyčejné pneumatiky na zcela novou úroveň, jelikož dokáže přeskupit svou molekulární strukturu a vrátit se do původního tvaru. Tímto způsobem z pneumatiky nikdy neunikne vzduch, je vyloučeno její propíchnutí a svou odolností se vyrovná titanu.

Chytré kolo

Taková pneumatika nalezne uplatnění například jako alternativa klasických plášťů na kolo. Kromě celkového odlehčení konstrukce kola a zvýšení jeho odolnosti poskytnou pláště nové generace také lepší přilnavost na asfaltových nebo polních cestách. Pláště vyrobené z tohoto materiálu navíc vykazují až 30násobně vyšší míru obnovitelnosti pod napětím než klasická ocel. Jinými slovy, již nikdy nebudete muset měnit plášť za nový.

Celý článek na Tech Xplore

Image Credit: SMART Tire

-jk-