Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Americká vládní agentura DARPA vyvíjí protetickou ruku schopnou cítit

29. 4. 2016 | DARPA | www.darpa.mil

Navzdory neustávajícímu technologickému pokroku v oboru protetiky horních končetin, nejsou umělé ruce stále schopny poskytnout svým uživatelům dostatečnou kontrolu, jako např. schopnost „cítit” věci, kterých se dotýkají nebo kontrolu nad pohybem ruky.

Bez této zpětné vazby je i ta nejvyspělejší umělá končetina pro svého uživatele jen necitlivou věcí. A pro velké množství uživatelů je toto rozhodující faktor při jejich používání. Vládní agentura amerického ministerstva obrany DARPA se rozhodla tyto překážky překonat a odměnila několik společností smlouvami v rámci 1. fáze programu HAPTIX.

Protetická ruka schopná vnímat

Cílem programu HAPTIX je vytvoření zařízení, které je bezpečné, efektivní a spolehlivé do takové míry, že jej uživatelé budou moci používat v rámci každodenních aktivit,” řekl Doug Weber, programový manažer DARPA. V 1. Fázi DARPA vyhodnocuje několik technických postupů. Pokud se některý z nich ukáže jako úspěšný, DARPA se přesune do 2. fáze, kde dojde k integraci zvolených technologických komponent s kompletním testovacím systémem HAPTIX. Agentura plánuje zahájit testování kompletního prostetického systému v rámci 4 let.

Pokud to bude vhodné, HAPTIX týmy použijí běžně dostupné technologie, jako jsou intermuskulární elektrody a nejnovější technologie vyvinuté pro kardiostimulátory, které se již dnes používají v několika lékařských pomůckách. Cílem programu je také využití pokročilých mikroelektrodových sad a technologií pro výrobu elektrod k vyšetření nervů, které byly vyvinuty v průběhu posledních dvou desítek let s podporou Národního zdravotního institutu, ministerstva zahraničí a DARPA.

Celý článek na DARPA

Image Credit: DARPA

-jk-