Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

American Graphite Technologies zahájily vývoj 3D tiskárny schopné extrudovat grafen

14. 10. 2013 | |

Od kamene přes plastové lahve až po kovy - roste počet materiálů a výrobků, které lze vyrábět pomocí 3D tiskáren. Nyní se American Graphite Technologies pokouší o to, aby v tomto seznamu figuroval také grafen. Grafen je jedním z nejpevnějších materiálů na světě a to díky své unikátní struktuře mřížky o síle jediného atomu. Zároveň je však velice složité ho vyrobit. Vědci z American Graphite Technologies se proto spojili s charkovským Institutem pro fyziku a společně se pokusí vyřešit extruzi tohoto materiálu pro použití ve 3D tiskárnách.

Ukrajinské centrum pro vědu a techniku posvětilo na počátku října zahájení projektu. Tým sestávající z 8 odborníků na fyziku polovodičů, fyziku materiálů a termofyziku bude experimentovat s nanostrukturami uhlíku, a pokusí se vytvořit extrudovatelnou formu grafenu.

Již předtím vědci z American Graphite Technologies vytvořili nový typ grafenového papíru, který nazvali buckypaper. S touto tenkou vrstvou uhlíku se neustále experimentuje a vědci mají za to, že jejím prostřednictvím se zrevolucionalizuje výroba automobilů, letadel, displejů, elektroniky, baterií, zdravotní péče a další odvětví. Pokud by bylo možné grafen snadno tisknout, bylo by jeho využití ještě širší.

Grafen již byl experimentálně použit téměř ve všech zařízeních od solárních panelů, přes oblečení až po elektricky vodivý papír. Grafen ve formě, kdy by mohl být vyráběn v jakémkoliv tvaru a šířce, by vývoj ještě více urychlil, protože pak by každý dostal možnost tisknout na kompatibilní 3D tiskárně vlastní součástky z grafenu v libovolném tvaru a šířce.

Původní zpráva na inhabitat.com