Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Amazon překvapil s reproduktorem, který bude komunikovat s obyvateli bytu

7. 11. 2014 | |

Amazon od včerejška nabízí reproduktor ovladatelný lidským hlasem. Zařízení se jmenuje Echo. Zatím jej mohou objednat jenom ti, kdo dostanou speciální dedikovanou nabídku. Černý válcovitý reproduktor je bez přestání připojen k cloudu a dokáže přehrávat hudbu, číst zprávy či předpovědi počasí a poskytovat několik dalších služeb, kdykoliv si o to řeknete. Server Verge podotýká, že je to vlastně zařízení, které byste čekali spíše od Googlu, jenom ho shodou okolností vyrábí Amazon.

Echo rozpozná váš hlas a vlastně je to taková Siri vložená do malého reproduktoru. Má sedm mikrofonů a hlasu rozumí dokonce i tehdy, přehrává-li zrovna hudbu. Audio se z echa šíří ve 360 stupních, aby se zvukem rovnoměrně naplnila celá místnost. Hudbu si může brát z Amazon Prime Music, iHeartRadio nebo TuneIn Plus. Echo je kompatibilní s bluetooth rozhraním. Doprovodné aplikace pro smartphony s operačním systémem Android a Fire OS pomohou uživatelům ovládat reproduktor, ale všichni ostatní, včetně iOS uživatelů jej budou muset ovládat přes internetový prohlížeč.

Echo dokáže s uživateli i konverzovat. Můžete mu pokládat jednoduché otázky a dostanete odpovědi na základě údajů na Wikipedii. Google Now, Siri a Cortana toto samozřejmě umějí, ale jsou uvězněny ve vašem telefonu. Amazon si proto usmyslel, že místo pro něco takového je i ve vašem obýváku. Asistent Amazonu který je duší Echa má i své jméno: Alexa. Tak na něj voláte, kdykoliv chcete speaker probudit. Aby zařízení skutečně zůstávalo ve vašem obýváku, není možné ho napájet z baterií.

Více informací Amazon.com, původní článek Verge.com
Obrázek: Amazon