Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Amazon chystá službu „Prime Air“- zásilky budou doručovat robotické drony

2. 12. 2013 | |

V budoucnu budou zásilky od Amazonu doručovat létající roboty. Šéf Amazonu Jeff Bezos oznámil tuto novinku v nedávno odvysílaném interview pro CBS. Služba Prime Air bude provozována s využitím osmivrtulových dronů, které budou schopny doručit menší zásilky za méně než 30 minut.
Drony budou schopny doručovat zásilky o hmotnosti do 2,5 kg až 15 km od distribučního centra. Amazon nyní čeká na povolení k provozování nepilotovaných letadel od Federálního úřadu pro letectví (FAA). Podle Bezose by mohla být služba spuštěna do čtyř až pěti let. Drony budou vybaveny řadou bezpečnostních systémů a navrženy tak, aby splňovaly všechny standardy pro komerční letectví.

Přestože to může být pro někoho překvapivé, dá se říci, že nápad dokonale zapadá do logiky směřování Amazonu, který od svého vzniku v 90. letech udává směr v doručování. Díky efektivnímu doručovacímu systému se Amazonu zřejmě podařilo přežít tzv. dot.comovou bublinu, se svým AWS cloudem, a Whispernetem, nebo čtečkou Kindle vždy přinesl uživatelům svět, v němž mají svůj obsah kdykoliv na dosah, a to dávno před érou chytrých telefonů a tabletů.

V souvislosti s Prime Air vyvstává také několik otázek: jak drony naleznou ve městech i v méně osídlených oblastech příslušné adresy? Jak se podaří zabezpečit soukromí příjemců a ochránit osobní údaje? Na druhou stranu by flotila dronů mohla být schopna pokrýt oblasti, které se náročně obsluhují tradičními druhy přeprav, s provozními náklady nižšími, než nyní Amazon stojí poplatky pro UPS nebo FedEx.

Foto: amazon
Zpráv na na VentureBeat.com