Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

ALMEMO 710 – univerzální moderní vícekanálový měřicí přístroj

10. 12. 2019 | Ahlborn měřicí a regulační technika, spol. s r. o. | www.ahlborn.cz

Datalogger pro měření fyzikálních, chemických a elektrických veličin

ALMEMO 710 je výrobek německé firmy AHLBORN GmbH. Na velkém barevném dotykovém 5,7" podsvětleném grafickém displeji (obr. 1) lze zobrazit numericky i graficky nejen měřené, ale i maximální, minimální, průměrné a vypočtené hodnoty. Měřené hodnoty mohou být zobrazeny až osmimístně, fyzikální jednotky až šestimístně. K zobrazení parametrů důležitých pro měření si uživatel může nakonfigurovat vlastní uživatelské menu.

ALMEMO 710 – univerzální moderní vícekanálový měřicí přístroj

Všestranný měřicí přístroj měří přesně a rychle

ALMEMO 710 má deset univerzálních vstupů (obr. 2). Vlastní snímače se k přístroji připojují programovatelnými konektory ALMEMO, patentovanými firmou AHLBORN GmbH.

Pouhé připojení snímače s konektorem ALMEMO k přístroji postačí k tomu, aby se přístroj sám přednastavil a bylo možné ihned začít měření. Přístroj ALMEMO 710 si automaticky přečte z konektoru ALMEMO, o jaký snímač jde, a sám se přednastaví na konkrétní veličinu a měřicí rozsah. Veškeré kalibrační křivky jednotlivých snímačů se také zadávají a ukládají přímo a jednoduše do konektoru, který je vždy nedílnou součástí snímače. Tímto systémem je umožněno připojit snímač do jakéhokoliv vstupu přístroje i do jakéhokoliv jiného přístroje ALMEMO, aniž by se zhoršila přesnost měření. Firma AHLBORN GmbH ve svém katalogu nabízí řadu standardně dodávaných snímačů včetně naprogramovaných konektorů ALMEMO. Jestliže si zákazník přeje připojit snímače jiného výrobce nebo snímače např. od starších přístrojů již vlastní, lze zakoupit samostatně naprogramované nebo nenaprogramované konektory ALMEMO. Programování těchto konektorů je popsáno v českém návodu k přístroji ALMEMO 710 nebo je pomůže naprogramovat servisní středisko AHLBORN v Praze.


Obr. 1. Čelní pohled na displej (video)

Firma AHLBORN GmbH dodává k přístroji snímače ALMEMO D7, které pracují s plně digitálním rozhraním pro připojení a poskytují rychlý přenos dat. Všechny připojené D7 snímače jsou vybaveny vlastním procesorem a paralelně pracují s frekvencí specifickou pro dané čidlo. Dosahují tak vysoké rychlosti měření, která je nezbytná při dynamických měřeních.

Kompaktní přístroj ALMEMO 710 je jednoduchý na ovládání

Naměřené hodnoty se ukládají do vnitřní paměti v předvoleném měřicím cyklu. Pro větší objemy dat je určena externí paměť tvořená klasickou kartou SD. Přístroj je jednoduchý na ovládání díky jasně strukturovanému menu s asistentem a pomocnými okny. Menu přístroje i software do PC jsou v českém jazyce.


Obr. 2. Náhled ze strany konektorů

V přístroji ALMEMO 710 je vestavěný snímač atmosférického tlaku pro kompenzaci při měření rychlosti proudění nebo relativní vlhkosti vzduchu.

Kompaktní přístroj je opatřen praktickou pryžovou protinárazovou ochranou. Lze ho použít jako mobilní kompaktní přístroj i jako stolní měřicí vícekanálovou ústřednu. K dostání je i v nástěnném provedení. Dlouhý provoz zaručuje výkonná lithiová baterie. Pro dlouhodobější měření lze kdykoliv připojit síťový adaptér 230 V, který zároveň funguje i jako dobíjecí stanice.


Vyšlo v časopise Elektro č. 12/2019 na straně 22. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021