Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Aku bar FLEX – nová technická řešení akumulátorového nářadí

5. 8. 2016 | FLEX Elektronářadí s. r. o. | www.flex-tools.com/cz

Společnost FLEX přichází s moderním komplexním programem ručního nářadí a příslušenství. Je to nová generace akumulátorového nářadí s novým, sofistikovaným konceptem strojů a akumulátorů, s novými měřítky kvality a výkonnosti. Speciální systém přináší velký výkon nejen při použití pro vrtání a šroubování, ale i možnost velmi dlouhého pracovní nasazení. K vynikajícím vlastnostem nářadí FLEX patří příslovečná dlouhá životnost, výborný design a dobré ovládání. Vysokou technickou úroveň, zodpovědný přístup k vývoji, dobré nápady a neméně dobrou kvalitu výroby oceňují milióny pracovníků, kteří svou „flexou“ denně odvádějí vynikající práci.

FLEX sestava aku baterie
Rozložená sestava akumulátorové baterie FLEX

Nový program FLEX

V zahajovací fázi programu je uvedeno na trh pět strojů napěťové třídy 18,0 V: akumulátorové šroubováky, vrtačky, rázové utahováky, šavlové pily a kombinované kladivo s pneumatickým příklepem.

Součástí programu je široké příslušenství, kde vedle akumulátorových článků a nabíječek nacházíme různé praktické „vychytávky“, jako je např. stavební svítilna osazená světelnými diodami, bunda vyhřívaná akumulátorem, anebo adaptéry, které umožňují nabíjet těmito akumulátory další přístroje (chytrý telefon, tablet, apod.).

Stroj, akumulátor, nabíječka a navazující příslušenství tvoří kompatibilní soustavu, z níž si zákazník může sám zvolit požadovanou sadu nářadí. Jeho výběr tak není limitován tím, co do sady navrhl a poskládal výrobce.

Ne nadarmo je tento systém nazýván aku-bar (podle rautových salátových barů), kde si nabereme vždy jen to, co potřebujeme a chceme, a to v požadovaném množství a libovolné kombinaci.

Prodloužená aktivní doba akumulátoru

Základem dobrého a velkého výkonu nového FLEX aku-programu jsou jedinečné inovace. Naprosto zásadní částí akumulátorového spotřebiče je zdroj energie – akumulátor). Nové články akumulátorů FLEX s velkou kapacitou zajišťují dostatečný výkon a prodlužují průběh pracovního procesu akumulátorového nářadí.

Technický život akumulátoru prodlužuje systém KEEP COOLTM. Jde o inovativní chlazení, ovládané integrovaným elektronickým systémem řízení, který na základě neustálé výměny dat koordinuje procesy nabíjení a vybíjení mezi akumulátorovou baterií, vlastním nářadím (strojem) a rychlonabíječkou.

FLEX systém řízení akumulátoru
Systém řízení akumulátoru

Každý akumulátor se při provozu zahřívá. Je to přirozený doprovodný jev probíhajícího elektrochemického procesu. Narůstající teplota obvykle aktivuje ochranu proti přehřátí a odpojí stroj od akumulátoru ještě před vyčerpáním jeho kapacity, což může nepříjemně zdržovat při práci.

Naproti tomu články akumulátorů v nářadí FLEX jsou obaleny pláštěm z chladicího materiálu, který aktivně redukuje jejich zahřívání na základě změny skupenství. Při ohřevu chladicí látka absorbuje teplo akumulátoru až do změny svého skupenství z pevné látky na gel. Teplota baterie tak narůstá mnohem pomaleji a spotřebič může využívat energii až do úplného vyčerpání její kapacity.

Právě tato skutečnost výrazně ovlivňuje životnost článků. Pro životnost a zachování kapacity moderních akumulátorů je totiž rozhodující především počet nabíjecích cyklů, proto je nejefektivnější využívat akumulátor k práci vždy až do úplného vybití.

Inteligentní řízení akumulátoru

Elektronická řídicí jednotka MCU (Micro Controller Unit) monitoruje proud, napětí a teplotu akumulátoru a řídí průběh nabíjení. Všechny programovatelné ochranné funkce jsou nastaveny podle výkonových aplikačních kategorií jednotlivých typů strojů.

V procesu vybíjení, tedy při práci, elektronická jednotka akumulátoru monitoruje teplotu a napětí článků. Tyto informace jsou přenášeny do řídicí elektroniky ve stroji, která sleduje a řídí odebíraný proud.

Při procesu nabíjení jednotka monitoruje a zaznamenává napětí, teplotu a proud akumulátoru a nastavuje odpovídající parametry nabíjení. Elektronika akumulátoru podle stavu nabití článku průběžně nastavuje režim nabíjení v souladu s informacemi podle informací elektronické jednotky akumulátoru. Výsledkem je cílené a šetrné nabití baterie, což významně přispívá k prodlužování její životnosti. Stav a průběh nabíjení je zobrazován na informačním displeji.

Velmi výkonné motory

Výrobní závod ve Steinheimu dodává motory pro každý originální výrobek se značkou FLEX. K vysokému standardu přispívá nejmodernější technika výroby v oblasti motorů a zpracování oceli a hliníku, stejně jako permanentní kontroly kvality ve všech stupních výroby. Elektromotory jsou vyráběny praxí zdokonalenými technologickými postupy, počínaje precizním obráběním, přes plně automatické navíjení statoru až po vysoce moderní práškovou ochranu motorů.

FLEX rotorRotor pohonné jednotky nářadí FLEX – motor s elektronickou komutací a komutátorový motor s uhlíkovými kartáči

Odolné stejnosměrné komutátorové motory se vyznačují velkým výkonem, spolehlivostí a klidným chodem. Motory jsou konstruovány tak, aby splnily náročné požadavky používání zejména na stavbách. Konstrukce umožňuje velmi snadnou a rychlou výměnu uhlíkových kartáčů.

Motory s elektronickou komutací (EC-motory) jsou schopny dosáhnout výrazně lepších výkonnostních parametrů než komutátorové motory s uhlíkovými kartáči.

Tyto motory jsou velmi spolehlivé, nevyžadují od obsluhy žádnou údržbu a přitom mají až desetkrát větší životnost oproti komutátorovým motorům.

A co dál?

Program akumulátorového nářadí společnosti FLEX je neustále rozšiřován. Ještě v roce 2016 budou na trh uvedeny úhlová bruska a stavební kotoučová pila napěťové třídy 18,0 V a další stroje, a také řada vrtaček napěťové třídy 10,8 V.

Více informací naleznete zde.

FLEX Elektronářadí s.r.o.

FLEX Elektronářadí s.r.o.
Víta Nejedlého 919
Mnichovo Hradiště
295 01
www.flex-tools.com/cz

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021