Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Aktuální výzkum podporuje praktické využití 2D magnetických materiálů

10. 4. 2020 | Indian Institute of Science | www.iisc.ac.in

2D materiály jsou krystalické materiály tvořené velmi tenkou vrstvou kovalentně vázaných atomů, které mají potenciál pro použití v elektronických a optoelektronických zařízeních příští generace. Feromagnetismus (jev, kterým může materiál vykazovat spontánní magnetizaci) vyskytující se v těchto materiálech byl považován za nepravděpodobný až do roku 2017, kdy se vědcům podařilo prokázat jeho existenci.

Feromagnetické materiály si dokáží zachovat své magnetické vlastnosti při nízkých teplotách. Se stoupající teplotou se však tato schopnost snižuje. Teplota, při níž tyto materiály ztrácejí své feromagnetické vlastnosti, se nazývá Curieův bod, který tedy představuje kritickou vlastnost feromagnetických materiálů pro jejich praktické použití. Výpočet Curieovy teploty však vyžaduje velmi komplexní postup.

2D magnety

Výzkumný tým z Indian Institute of Science (IISc) nyní vyvinul open source počítačový kód k odhadu Curieovy teploty z krystalových struktur materiálů. Studie, zveřejněná v časopise Computational Materials, kombinuje informatiku používající open source databáze a strojové učení k odhalení a předpovězení Curieovy teploty 2D feromagnetických materiálů.

Celý článek na Indian Institute of Science

Image Credit: Indian Institute of Science

-jk-