Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

AHLBORN – ALMEMO 500 – Přesný měřicí přístroj s funkcí dataloggeru

10. 9. 2019 | AHLBORN, spol. s r. o. | www.ahlborn.cz

Systémová řada univerzálních měřicích přístrojů řady ALMEMO německé firmy Ahlborn se rozrostla o další novinku. Sortiment měřicí techniky této značky rozšířila měřicí ústředna ALMEMO 500 nejnovější generace V7.

Pražská společnost AHLBORN měřicí a regulační technika, s. r. o., která je distributorem měřicí techniky německé firmy Ahlborn Mess-und Regelungstechnik GmbH na českém a slovenském trhu, představila zatím nejnovější produkt rodiny přístrojů ALMEMO. Jde o inteligentní měřicí ústřednu s funkcí dataloggeru nejnovější generace, která nese označení ALMEMO 500. Nabízí kvalitu precizního měřicího přístroje, široké využití pro různé aplikace a také snadnou obsluhu pomocí tabletu a příslušné aplikace.

Jeden přístroj vládne všem

Řada ALMEMO je koncepce založená na principu jednoho flexibilního zařízení použitelného pro různá měření, kdy pomocí těchto přístrojů lze měřit a zaznamenávat prakticky libovolné fyzikální veličiny a řešit většinu měřicích úloh, přičemž je zapotřebí pouze jediný měřicí přístroj a příslušné snímače. K adaptaci pro danou aplikaci stačí jen vyměnit snímač a použít senzor dedikovaný pro daný účel. Po připojení odpovídajícího snímače zobrazí každý ALMEMO přístroj okamžitě měřicí rozsah a měřenou hodnotu příslušné veličiny. Podstatné je, že po výměně snímače není zapotřebí nové nastavení přístroje. Každý další snímač je systémem automaticky rozpoznán a na displeji je následně okamžitě zobrazena odpovídající měřená hodnota, což významně šetří čas a zjednodušuje práci měřicích techniků.

Řešení komplexních měřicích úloh

Díky zvyšující se digitalizaci a propojování výrobních řetězců v duchu Průmyslu 4.0 jsou k tomu i odpovídající požadavky na měřicí techniku. Musí mít možnost integrace do propojených sítí. Právě novou webovou technologií získává firma Ahlborn v oblasti rozšiřujících se sítí dobrou pozici do budoucna.

Zákazník obdrží stupňovitě rozšiřitelný systém pro vysoce přesný záznam z mnoha měřicích míst. Obsluha je prováděna obvyklým způsobem pomocí tabletu a moderního rozhraní, jako např. USB. Přístup k naměřeným datům je možný prostřednictvím integrované webové služby z libovolného místa. Nové možnosti připojení přes síť jsou zvláště vhodné pro sledování výrobních procesů nebo třeba klimatu. Všechny možnosti připojení do sítě a vyvolání naměřených dat jsou možné prostřednictvím aplikace na tabletu a také prostřednictvím počítače se softwarem WinControl.

Moderní obsluha

Zařízení ALMEMO 500 se obsluhuje přes dodaný osmipalcový tablet a předinstalovanou aplikaci a přístup k dataloggeru je umožněn přes integrovanou webovou službu. Aplikace přitom nevizualizuje jen naměřená data. Uživatel může pomocí softwaru konfigurovat také samotný datalogger a všechny připojené senzory pohodlně z tabletu. Také je možné provádět export dat do Excelu, což je důležité v případě, že výsledky měření musejí být dále v Excelu nebo jiných programech zpracovávány.

Navíc se může díky webové službě k přístroji přihlásit více uživatelů současně, např. z různých míst v případě decentralizovaného monitoringu. Inteligentní řízení oprávnění zajišťuje, aby nedocházelo k neúmyslným změnám měření.

WLAN Hotspot integrovaný v dataloggeru zajišťuje propojení mezi tabletem a dataloggerem. Ve standardním nastavení je nakonfigurováno jako Acces Point a poskytuje uživateli zajištěnou WLAN síť. Protože je v měřicím přístroji speciálně vytvořen mód klienta umožňující uživateli přístup prostřednictvím firemní sítě nebo externího připojení VPN, může se datalogger do stávající sítě alternativně připojit také jako klient. Konfigurace WLAN Hotspotů, jako např. nastavení sítě a kódování, lze provést v několika krocích konfigurační webovou stránkou integrovanou v dataloggeru. Tento proces funguje podobně jako u routeru.

Za účelem posouzení uložených křivek naměřených hodnot poskytuje přístroj ALMEMO 500 možnost zobrazovat historické křivky z paměti naměřených hodnot v aplikaci, a to off-line nebo také během probíhajícího měření.

Co nový přístroj ALMEMO 500 nabízí?

Zabezpečenou kontrolu až 90 měřicích vstupů – standardně má přístroj 20 galvanicky oddělených měřicích vstupů, ale pomocí dalších zásuvných karet jej lze (v závislosti na šířce skříně) rozšířit až na 90 měřicích vstupů. Pro měření pomocí termočlánků umožňuje datalogger interní kompenzace referenčních bodů.

Interní paměť až pro milióny naměřených hodnot – v dataloggeru je integrována SD karta (4 GB), na kterou lze uložit až 600 mil. naměřených hodnot. Paměť může být pro dlouhodobou kontrolu nakonfigurována také jako kruhová. Jestliže není interní paměť dostačující, lze připojit přes USB port modul rozšíření paměti v podobě USB klíče nebo pevného disku USB.

Připojení do sítě – umožňuje vzájemné propojení několika přístrojů ALMEMO 500 pomocí integrovaného Acces Pointu, prostřednictvím LAN nebo WLAN nebo přes rozhraní USB. Uživatel obsluhuje všechny přístroje přes aplikaci ALMEMO. Kromě toho lze naměřené hodnoty vyvolat a zobrazit také pomocí softwaru WinControl pro evidenci naměřených hodnot.

Novinka ALMEMO 500 je standardně ve stolním provedení 63 TE (dílčí jednotky) a 84 TE. V nabídce je ale i varianta v klasickém 19palcovém rámu pro vestavbu do rozváděčů.


Vyšlo v časopise Elektro č. 8-9/2019 na straně 20. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.
 

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021