Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

ABB zajistí technologii pro větrné elektrárny v Severním moři

15. 5. 2019 | ABB s.r.o. | www.abb.com

Technologie přenosu elektřiny vyvinuté ve spolupráci ABB s firmou Aibel/Keppel pomůže Německu v přechodu na obnovitelné zdroje energie.

Konzorcium firem Aibel/Keppel FELS si vybralo společnost ABB pro milionovou zakázku návrhu, konstrukce a instalace stavby pobřežní přenosové soustavy elektrického proudu vysokého napětí (HVDC) v rámci projektu DolWin5. ABB dodá pro tento projekt kompletní technologie a zajistí bezemisní elektrickou energii ze tří farem větrných elektráren vzdálených 100 km od německého pobřeží. Systém vyprodukuje 900 mW, tedy dostatek energie pro více než milion domácností. Dokončení je plánováno na rok 2024.

ABB zajistí technologii pro větrné elektrárny v Severním moři

Zakázka zahrnuje konvergenční soustavu v Severním moři, stejně jako pobřežní konvergenční stanici v Emdenu, obci v dolnosaském regionu Německa. Za zapojení přívodu elektrické energie na pevnině je zodpovědná firma TenneT, přední evropská energetická společnost působící zejména na území Německa a Holandska.

Stanice HVDC od společnosti ABB je schopna vést elektrickou energii z větrných farem velmi efektivně převedením střídavého na stejnosměrný proud v převodové jednotce. Převod umožňuje přenést proud na pevninu pomocí sto třicet kilometrů dlouhých kabelových systémů s minimálními ztrátami. Zde je proud opět převeden na střídavý a upraven pro pozemní přenosovou soustavu. Pobřežní systémy HVDC jsou kompaktní a modulárně využitelné tak, aby byly schopny čelit výzvám energetického průmyslu, zejména větrných elektráren - jsou schopny udržet stabilní ceny dodávek energie dle zdroje (LCOE) a také velmi nízkou uhlíkovou stopu.

S využitím technologie převodu proudu od ABB s obchodním názvem HVDC Light ® je možné udržet nízké procento energetických ztrát. Zakázka zahrnuje také systém ABB Ability™ Modular Advanced Control for HVDC (MACHTM), který kontroluje komplexní připojení mezi farmami a kolektory na pobřeží.

"Naše inovativní technologie HVDC s celosvětovým know-how, nadstandardní zkušenosti s obnovitelnými zdroji, partnerství a úzká spolupráce s TenneT patří mezi zásadní rozdíly, které pomohly našemu projektu k vítězství nad konkurencí," zmiňuje Claudio Facchin, prezident společnosti ABB pro rozvodné sítě.

Německo plánuje jako součást svého energetického obratu ("Energiewende") vyprodukovat až 65 procent své energie z obnovitelných zdrojů do roku 2030. Značná část těchto zdrojů čisté elektřiny pochází z velkých pobřežních větrných farem v Severním moři. Během pouhých desíti let vzrostla pobřežní produkce německé energie z nuly na 6 382 megawattů, díky níž se Německo stalo druhým největším producentem větrné energie po Spojeném království. Společnost ABB uvedla první verzi systému HVDC před více než 60 lety a má na svědomí více než polovinu systémů přenosu elektřiny na světě a více než 70 procent celosvětové produkce energie z obnovitelných zdrojů.

Tiskové materiály ABBBA Consulting