Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

ABB představí na veletrhu Amper 2018 řešení pro inteligentní domy i města

17. 3. 2018 | ABB, s. r. o. | www.abb.cz

Společnost ABB, technologický průkopník a přední světový dodavatel v oblasti elektrotechnických výrobků, robotiky a pohonů, průmyslové automatizace a energetiky, zve k návštěvě svého stánku číslo 4.08 v hale P na veletrhu AMPER 2018, který proběhne ve dnech 20. až 23. března 2018 na brněnském výstavišti.

ABB představí na veletrhu Amper 2018

Letošní expozice ABB navazuje na koncepci „Jeden dům, jedno řešení“, jejíž součástí je nejen kompletní produktová nabídka elektroinstalace pro rezidenční sektor, ale také solární střídače UNO-DM-PLUS a REACT. Velkou premiéru bude mít v oblasti eMobility představení standardizovaného řešení pro rychlé dobíjení městských elektrobusů OPPCharge od ABB.

Elektroinstalace pro rezidenční sektor

Novinky v designové řadě spínačů a zásuvek Levit® a Levit®M
Zatím poslední řada vypínačů a zásuvek Levit®, jež vznikla ve spolupráci s předním českým designérem Janem Čapkem, se rozrůstá o metalické tóny (např. onyx, ocel, titan) a nese název Levit®M (obr. 1). Efektní vzhled doplňuje bohatá přístrojová výbava pro velký komfort, úsporu energií a bezpečnost. Nově bude Levit® a Levit®M také součástí systému inteligentní elektroinstalace ABB-free@home®, který umožňuje automaticky řídit všechny funkce v domě od ovládání světel a světelných scén, žaluzií, topení, klimatizace až po domovní komunikaci.


Obr. 1. Levit®M

Novinka: ABB-free@home® s bezsběrnicovými prvky
Stále více se v sortimentu inteligentní elektroinstalace ABB-free@home® objevují prvky pro ovládání osvětlení, stmívání, žaluzií i pokojové teploty, které nepotřebují připojení sběrnicového kabelu (obr. 2). Lze jimi zcela jednoduše nahradit dosavadní vypínače v domácnosti, a ovládat tak všechny prvky pohodlně pomocí tabletu, chytrého telefonu nebo PC. Celkově je nyní možné kombinací sběrnicových a bezsběrnicových prvků vytvořit instalaci o 128 prvcích.


Obr. 2. Bezsběrnicové prvky systému ABB-free@home® – termostat a tlačítkové dvounásobné rozhraní

ABB-free@home® s nejnovější verzí softwaru 
Další novinkou je aktualizace systému ABB-free@home® na nejnovější verzi softwaru (2.1.5), která uživatelům přináší nové funkce. Jednou z nich je tzv. geofencing, tedy možnost ovládat prvky v domácnosti i bez použití ovládacích prvků či stisknutí vypínače (obr. 3). Uživatel si jednoduše nastaví okruh okolo svého domu a po překonání této zóny např. v osobním automobilu se spustí určené funkce: otevře se domovní brána, rozsvítí světla kolem domu apod. (vše bez nutnosti stisknutí tlačítka na telefonu nebo tabletu).


Obr. 3. Geofencing

Nový dotykový panel ABB-SmartTouch 7"

Mezi inteligentními systémy se nově objevuje také dotykový panel ABB-SmartTouch 7", který jednoduše propojuje systém inteligentní elektroinstalace ABB i-bus® KNX se systémem domovních telefonů ABB-Welcome Midi (obr. 4). Tento štíhlý, elegantní přístroj s vysoce kvalitním 7" dotykovým displejem je plně intuitivní a snadno se ovládá jako chytrý telefon či tablet.


Obr. 4. Nový dotykový panel ABB-SmartTouch 7"

S tloušťkou 13 mm vypadá vždy stylově, ať je namontován na omítku, nebo pod ni. Umožňuje zobrazit až 480 ovládacích prvků na 30 stranách. Každý ovládací prvek je podle své funkce odlišně barevně zvýrazněn, což usnadňuje ovládání a taktéž poskytuje příslušnou zpětnou vazbu: žlutá pro osvětlení, modrá pro žaluzie, fialová pro scény a oranžová pro řízení vytápění.

ABB-SmartTouch 7" umožňuje bezproblémovou integraci do systému dveřní komunikace ABB-Welcome Midi a jeho využití jako vnitřní stanice domácího videotelefonu se všemi požadovanými funkcemi. Dokonce je vybaven indukční smyčkou pro připojení naslouchadla. Jediným dotykem prstu je možné zapnout nebo vypnout osvětlení v celém domě, ovládat žaluzie nebo regulovat teplotu a též aktivovat různé časové programy či simulaci přítomnosti. Schopnosti ovládacího panelu ABB-SmartTouch 7" otevírají zcela nové dimenze automatizace domácnosti.

ABB představí na veletrhu Amper 2018

Mobilní aplikace pro systém domovních telefonů ABB-Welcome Midi®

Nového vzhledu i funkcí se dočkal i samotný systém ABB-Welcome Midi. Nyní obsahuje i nové aplikace pro mobilní telefony a tablety s operačním systémem Android nebo iOS. Na obou těchto platformách je možné stáhnout zcela nový typ aplikace pro ovládání systému domovních telefonů ABB-Welcome Midi. Pomocí zařízení IP Gateway a nainstalované aplikace Welcome lze ovládat příjem hovoru, otevření dveří nebo domovní brány přímo z mobilních zařízení.

Solární střídače REACT, UNO-DMPLUS a TRIO-TM

Letos poprvé bude představeno propojení inteligentní elektroinstalace se solárními střídači REACT a UNO-DM-PLUS, jejichž výhody může uživatel sledovat přímo na svém chytrém mobilním zařízení (obr. 5). Vystavené střídače pro rezidenční segment budou doplněny o nový 50kW stringový střídač TRIO-TM-50.


Obr. 5. Solární střídač REACT

Jednofázový střídač UNO-DM-PLUS, určený pro fotovoltaické systémy o výkonu od 1,2 do 5 kW na rodinné domy má již v základu Wi-Fi pro snadné uvedení do provozu, které rovněž umožňuje monitoring střídače. Nabídku solárních střídačů doplňuje bateriový systém REACT, který se skládá ze samotného jednofázového střídače o výkonu 3,6 nebo 4,6 kW a integrovaných baterií s kapacitou každé 2,4 kW·h. Sortiment solárních střídačů uzavírá TRIO-TM-50, které je vhodné na větší instalace. Velkou výhodou je výstupní napětí 400 V, výkon 50 kW a Wi-Fi na uvedení střídače do provozu. Díky třem nezávislým MPPT tento střídač neomezuje výkon ani při členitých střechách nebo částečném zastínění.

Letošní rok je pro ABB výjimečný. Výrobní závod ABB, s. r. o., Elektro-Praga v Jablonci nad Nisou letos slaví významné výročí, 150 let od svého založení. Výrobní závod tak má za sebou úžasných 150 let tradice výroby domovních elektroinstalací. Hlavní téma je spojeno právě s touto událostí a zní: 150 let inovací v České republice.


Vyšlo v časopise Elektro č. 3/2018 na straně 14. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021