Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

ABB na veletrhu Amper 2019 představí domovní elektroinstalaci pro chytrou současnost i budoucnost

15. 3. 2019 | ABB s.r.o. | www.abb.com

Digitalizace je v plném proudu a společnost ABB je v čele jejího rozvoje. I proto si pro letošní 27. ročník mezinárodního veletrhu Amper 2019 připravila produktové novinky, které spoluvytvářejí chytřejší nejen domácnosti či domy, ale dokonce i továrny a celá města. Ve stánku ABB 4.10 v hale P zájemci naleznou mnoho inovativních řešení, která již nejsou jen chytrá, ale chytřejší než kdy dříve – vypínače a zásuvky, nový model videotelefonu či multimediální rozvodnice, interiérový ovládač a řadu dalších.

Vypínače a zásuvky Levit®

Základním rysem designu vypínačů a zásuvek Levit®, který navrhl přední český designér Jan Čapek, jsou rámečky a kryty přístrojů ve dvou různých barvách. Díky těmto dvěma barevným vrstvám vypínače a zásuvky vypadají, jako by se nad místem instalace vznášely – levitovaly. Právě tento efekt dal designové řadě i její jméno. Použité pohledové panely lze jednoduše vyměnit, design tak umožňuje širokou variabilitu barevných kombinací. Oblibu tohoto designu dokládá i úspěch v podobě pěti milionů prodaných kusů. Podle zpětné vazby zákazníci oceňují funkčnost a jednoduchost ovládání a rovněž konektivitu s dalšími přístroji i čistotu designu.

Stejně jako u ostatních designových řad s přístroji pro vestavnou montáž je i v řadě Levit® nově dostupné krytí IP44. Na rozdíl od ostatních řad je ale možné využít až trojnásobný instalační rámeček. Barevná škála IP přístrojů v řadě Levit® poskytuje pět barevných variací, a to jak v základní barevné škále bílá/bílá, bílá/kouřová černá (obr. 1) a macchiato/bílá, tak i barvy nabízené v nejnovější řadě Levit®M, konkrétně onyxová/kouřová černá a titanová/kouřová černá.


Obr. 1. Spínač IP44 Levit® bílá/kouřová černá

Přístrojové vybavení zahrnuje základní přepínače a ovládače v řazení 6, 7 a 6/0, dále spínač řazení 5 a jednonásobnou zásuvku s clonkami (obr. 2) a s víčkem. Díky jedinečné konstrukci je možné pro přístroje se zvýšeným krytím v designové řadě Levit® použít běžné instalační rámečky. Pro zajištění uvedeného stupně krytí se doporučuje montáž maximálně do trojnásobných rámečků, a to při vodorovné i při svislé montáži.


Obr. 2. Zásuvka s víčkem IP44 Levit® bílá/ kouřová černá

Videotelefon s plně dotykovým displejem s vyšším rozlišením

Do rodiny produktů domovní komunikace ABB-Welcome Midi přibyl nový 7" dotykový videotelefon (obr. 3). Oproti předchozím verzím se může pochlubit plně dotykovým displejem s vyšším rozlišením a uživatelsky přívětivým uspořádáním ikon.

Díky montážním krabicím lze tento přístroj instalovat na povrch zdi místnosti, ale též zapustit pod omítku. Je nabízen ve dvou barvách, a to v bílé a černé. Mezi standardní funkce v nabídce ABB-Welcome Midi nadále patří nastavení interkomu, vyzváněcích melodií, automatického odemykání a další funkce, jež zvyšují komfort užívání.


Obr. 3. Dotykový 7" videotelefon ABB-Welcome Midi

Nová generace systémového modulu ABB-free@home® 2.0 – elektroinstalace v chytřejší podobě

Zcela nový typ systémového modulu pro inteligentní elektroinstalaci ABB-free@home® poskytuje spoustu vylepšení a možností oproti předchozí verzi. Umožní připojit až 150 prvků sběrnicově, bezsběrnicově, anebo v kombinaci a díky tomu zvládne ještě větší instalace než doposud (obr. 4). Další vylepšení je v podobě nového procesoru a dvou portů USB pro případné rozšíření funkcí. Systém byl rovněž rozšířen o bezdrátové hlavice pro regulaci teploty a čidla otevřených oken.


Obr. 4. Systémový modul ABB-free@home 2.0

Bezdrátové hlavice v sortimentu ABB-free@home® jsou dostupné jak v základním provedení bez zobrazovacího displeje, tak v komfortním provedení s displejem. Hlavice komunikují se systémovým modulem bezdrátově, což je velká výhoda, protože není nutný rozvod kabelů k hlavicím.

Pro snímání aktuální polohy oken, dveří, garážových vrat a dalších částí v domácnosti bude možné použít bezdrátový okenní kontakt a univerzální kontakt pro monitorování stavu otevřeno–zavřeno. Díky těmto komponentám bude možné přímo v aplikaci ABB-free@home® zobrazit stav otevřeného či pootevřeného okna a tím např. snížit teplotu v místnosti.

Nová řada rozvodnic UK600 šetří čas na instalaci a nabízí více instalačního prostoru

ABB v současnosti nahrazuje oblíbenou řadu rozvodnic UK500 pro bytové účely a malé obchodní budovy novou, vylepšenou řadou UK600. Ta může pojmout velmi rozmanitou škálu různých modulárních i multimediálních přístrojů, včetně dalších výhod oproti dřívější UK500. Jednou z hlavních předností je zvětšení instalačního prostoru o 20 % a jednoduché vodičové propojení, což zvláště ocení elektromontážní firmy i výrobci rozváděčů, a umožní tak zkrátit dobu montáže až o 10 %.


Obr. 5. UK600 Media

Nové rozvodnice mají různé funkční možnosti a různé vlastnosti, např. bezšroubovou montáž, inovativní systém vedení kabelů/vodičů a trojité zásuvky s otočnými vývody až o 90°. Jsou zde standardní distribuční rozvodnice do jmenovitého proudu 63 A, s jednou až pěti montážními řadami, dále rekonstruované multimediální řešení se dvěma až pěti montážními řadami a inovativní kombinovaná skříň, v níž jsou obě uvedená provedení. Různé funkce řady UK600 mají za cíl poskytnout inteligentní a vylepšenou instalaci, která razí cestu pro tzv. inteligentní budovy (obr. 5).

Rozvodnice s kovovými dvířky jsou určeny pro zapuštěnou montáž do cihlových nebo dutých stěn. Produkty této nové výrobkové řady jsou zkonstruovány na základě rozsáhlého průzkumu trhu provedeného u zákazníků ABB a mohou být vybaveny nejrůznějšími dvířky v designu, který doplňuje styl vnitřního vybavení domu (obr. 6).


Obr. 6. UK600 Standard antracitová šedá

Pro výrobu ABB využívá novou, vysoce automatizovanou výrobní linku, a může tudíž splnit požadavky specifických zákaznických konfigurací zakázkového charakteru.

Skleněný ovládač ABB-tacteo® KNX nejen pro hotely

Produktová řada kapacitních ovládacích prvků ABB-tacteo® KNX poskytuje volitelnou konfiguraci interiérového ovládače v mimořádně tenkém designovém provedení z elegantního černého či bílého skla (obr. 7). Požadované ikony a označení lze vybrat pomocí on-line konfigurátoru, dostupného na portálu myBuildings. Jde o bezpečnou a jednoduchou on-line platformu založenou na ABB AbilityTM, jež umožňuje na dálku nepřetržitě řídit a kontrolovat několik digitálních nástrojů a služeb.


Obr. 7. Dotykový ovládací prvek Tacteo šestinásobný bílý

Volbou ikon a popisků lze vytvořit kombinaci na míru. Po uložení projektu systém vygeneruje speciální „Design ID“. K projektům je možné se zpětně vracet a upravovat je. Finální podoba je na každém uživateli.


Obr. 8. Kombinovaný dotykový ovládací prvek Tacteo čtyřnásobný s termostatem

Ovládač tak poskytuje nejvyšší úroveň kvality, a především pohodlí – umožňuje jednoduše ovládat vše od stínění, osvětlení a vytápění až po televizi či přístupové systémy. Samozřejmostí je integrovaná sběrnicová spojka a snímač teploty prostoru (obr. 8). Díky velmi tenké bezrámové konstrukci o tloušťce 9,5 mm splývá ovládač s okolní stěnou. ABB-tacteo® KNX rovněž umožňuje ovládat bezpečný přístup v hotelových komplexech. Umí plnit několik souvisejících úloh, jako např. aktivaci přítomnosti v pokoji, přivolání úklidové služby, zobrazení stavů např. „nechci být rušen“ nebo zobrazení čísla pokoje. Hotelový ovládač může být integrován do systému KNX v budově, který lze řídit a monitorovat z centrálního stanoviště, např. z recepčního pultu.

Navštivte ve dnech 19. až 22. března 2019 veletrh Amper 2019 na brněnském výstavišti a získejte ve stánku ABB č. 4.10 v hale P podrobnější informace o novinkách v sortimentu!

new.abb.com/cz/amper2019


Vyšlo v časopise Elektro č. 3/2019 na straně 16. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021