Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

ABB-free@home® – domovní automatizace

12. 4. 2016 | ABB Elektro-Praga | www117.abb.com

Nový systém domovní automatizace poskytuje možnosti ovládání osvětlení, žaluzií, vytápění a chlazení, stmívání osvětlení a mnoho dalších funkcí. Funkce lze v průběhu používání libovolně měnit. Jednotlivé prvky je možné ovládat spínači na stěnách místností, dotykovým displejem se 7" obrazovkou, chytrým telefonem nebo tabletem.

Propojení prvků

Všechny přístroje v systému jsou propojeny sběrnicovým vedením. Jako propojovací kabel pro toto vedení je vhodné použít YCYM 2×2×0,8. Každé zařízení má v sobě integrovanou svorkovnici pro jednotlivé propojení prvků mezi sebou. Topologie propojení je flexibilní. Je možné použít zapojení lineární, do hvězdy nebo stromu. 

Systémové prvky

Systémový modul

Pomocí tohoto modulu (obr. 1) lze systém naprogramovat i bez nutnosti vnitřní sítě WiFi. Zadáním IP adresy do internetového prohlížeče k příslušnému systémovému modulu je možné celou instalaci pohodlně nastavit a přizpůsobit podle vlastních požadavků. Následně může být modul spojen pomocí LAN kabelu do WiFi směrovače (router) domovní sítě WiFi. Tímto propojením je umožněno ovládání i mimo lokální síť odkudkoliv na světě.


Obr. 1. Systémový modul ABB-free@home®

 

Napájecí zdroj

K napájení celé instalace slouží napájecí zdroj pro umístění na lištu DIN do rozváděče (obr. 2). Vstupním napájecím napětím je 230 V AC. Zdroj je připojen do systému sběrnicovým vedením. Na těle přístroje je umístěna signalizační dioda pro indikaci stavu napájecího zdroje.

Obr. 2. Řadový napájecí zdroj




Obr. 3. Prostorový termostat

Možnosti ovládání

Ovládání senzory a akčními členy

K ovládání je možné použít senzory umístěné přímo na stěně místnosti a akční členy, které jsou v rozváděčové skříni. Takovéto řešení se nazývá centralizované. Jednotlivé senzory pro spínání osvětlení, stmívání, ovládání žaluzií nebo ovládání vytápění (obr. 3) jsou propojeny pouze sběrnicovým vedením. Jednotlivé spotřebiče jsou ovládány akčními členy v rozváděči,
které dostávají informace od snímačů na stěnách. 

Ovládání rozhraním

Při ovládání spínání, stmívání a žaluzií lze použít prvek s přímo integrovaným akčním členem. V tomto případě se na stěnu místnosti umístí senzor s aktorem a v domovním rozváděči již není nutné instalovat akční členy. Tento způsob zapojení se nazývá decentralizovaný. 

Dotykový displej

Další možností, jak ovládat inteligentní elektroinstalaci, je pomocí dotykového displeje se 7" obrazovkou (obr. 4). Na obrazovce lze zobrazit až šestnáct funkcí pro ovládání jednotlivých zařízení. Displej je plně dotykový s rozlišením 800 × 480. Stupeň krytí přístroje je IP30. 

 


Obr. 4. Dotykový panel se 7" obrazovkou

Aplikace pro mobilní telefony a tablety

Kromě zmíněných způsobů ovládání je možné využít i aplikaci ABB-free@home®, která je vyvinuta přímo pro „chytré“ mobilní telefony nebo tablety. Aplikace je dostupná pro rozhraní Android i iOS a je volně ke stažení na příslušných portálech. Pomocí aplikace je možné domovní instalaci ovládat odkudkoliv na světě. 

 


Obr. 5. Snímač pohybu ABB-free@home®

Možnost spojení se systémy domovních telefonů

Prostřednictvím displeje s dotykovou obrazovkou 7" lze systém ABB-free@home® propojit s domovními telefony Welcome Midi. Obrazovka v takovémto případě funguje také jako displej pro zobrazení obrazu z venkovního videotabla. Dotykový displej je proto vybaven další dvojicí svorek pro připojení sběrnice od domovních telefonů. Prostřednictvím ovládacích tlačítek pod dotykovou obrazovkou je možné ovládat příjem hovoru, odemknutí zámku dveří nebo branky a další funkce, které domácí telefony umožňují. Základní funkcí displeje je ovládání inteligentní domácnosti, takže po přijetí hovoru zařízení automaticky přechází do režimu ovládání pomocí předvolených ovládacích ikon systému ABB-free@home®.


Obr. 6. Modul binárních vstupů dvojnásobný, zapuštěný

Snímače pohybu ve sběrnicové instalaci

Pro automatické spínání zařízení (osvětlení, audiosystémů atd.) lze v systémové instalaci použít také snímače pohybu (obr. 5). Příslušný snímač při detekci pohybující se osoby zasílá impulz do příslušného akčního členu, který následně spíná připojené zařízení. Detekční úhel senzorů pohybu je 180°. Nastavení intenzity okolního osvětlení je možné v intervalu 1 až 500 lx.

Moduly binárních vstupů

Možnost připojení signálu od externích zařízení a zavedení do systémové instalace umožnují moduly binárních vstupů. Lze použít přístroje vestavné do elektroinstalačních krabic (obr. 6) nebo modul binárních vstupů řadový pro umístění do rozváděčové skříně (obr. 7). Informace vyhodnoceného signálu lze použít pro ovládání akčních členů nebo pro záznam stavu ze
zařízení.


Obr. 7. Modul binárních vstupů čtyřnásobný, řadový

Více informací o systému ABB-free@home® naleznete na internetových stránkách

ABB s. r. o.
divize Elektrotechnické výrobky
Kontaktní centrum
tel.: +420 800 312 222
e-mail: kontakt@cz.abb.com
www117.abb.com

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021