Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

ABB Brno dodavatelem pro obří datové centrum společnosti Facebook u Severního polárního kruhu

18. 5. 2012 | |

Společnost ABB, přední světová firma působící v oblasti energetiky a automatizace, získala n azačátku roku zakázku pro sociální síť Facebook a její nové datové centrum, které vyroste ve švédském městě Luleå přibližně 100 kilometrů od Severního polárního kruhu. Dodavatelem 38 kusů vzduchem izolovaných rozváděčů UniGear bude závod ABB v Brně. Výše dodávky se pohybuje v řádech statisíců eur. Datové centrum bude sloužit nejen pro evropské uživatele, ale také jako záložní zdroj pro případ výpadku systémů ve Spojených státech. Jeho dokončení je plánováno v průběhu roku 2014.

„Je nám ctí být partnerem a dodavatelem nejrychleji se rozvíjející sociální síti a on-line média na světě,“ uvedla Lucie Jandová, ředitelka PR a marketingové komunikace ABB a vysvětlila „z hlediska energie je rozváděč ABB jakousi tepnou, která vyživuje tkáň serveru a diskových polí Facebooku. Dráha, která okysličuje celý organismus této sociální sítě, aby mohl vůbec fungovat a umožnit sdílet jeho uživatelům své myšlenky. Je to jedna z klíčových komponent z hlediska toku energie.“

Dodavatelem zakázky je závod ABB Brno - Vídeňská, který má ve výčtu prestižních světových zakázek také například dodávku pro nejvyšší budovu světa, mrakodrap Burdž Chalífa v Dubaji (828 m) či největší nákladní loď na světě s názvem Emma Mærsk. V posledních dvou letech proběhla v závodě modernizace výroby v hodnotě více než 150 milionů Kč, a to v návaznosti na konsolidaci evropské výroby vzduchem izolovaných rozváděčů vysokého napětí, díky níž se objem výroby mnohonásobně zvýšil. V současnosti se tato výroba nachází pouze na dvou místech v Evropě: v Brně v České republice a v Dalmine v Itálii.
V posledních letech dochází ke značné centralizaci informačních systémů a tím roste význam datových center. Datová centra jsou místnosti se zvláštním režimem a prostředím, která nabízejí profesionální zabezpečení dat před ztrátou nebo poškozením. Jsou zde uchovávány informace které dnes patří k nejcennějšímu majetku společností.

V loňském roce spotřebovala podle americké Agentury pro ochranu životního prostředí datová centra celého světa 80 terawatthodin elektřiny, což se rovná 1,5 násobku roční spotřeby elektřiny města New York. Datové centrum spotřebuje v průměru 100krát více elektřiny než kancelářská budova téže velikosti, proto je energetická účinnost důležitým faktorem ziskovosti datového centra.

Dodávky ABB pro datová centra zahrnují motory a pohony pro vytápěcí, klimatizační a ventilační systémy, které vyžadují přibližně polovinu elektřiny spotřebované v datových centrech. Společnost ABB vybavila také datové centrum společnosti Academica sídlící na neobvyklém místě, pod katedrálou Uspenski ve finském hlavním městě Helsinky. Jde o nejúčinnější energetické zařízení na světě, využívající k ochlazování serverů vodu a výměníky tepla, díky čemuž spotřebuje o 80 % méně energie než centra závislá na tradičních principech. Teplo generované servery je vháněno do městského systému vytápění.

Datové centrum Facebook Luleå
Americká společnost Facebook, která má aktuálně více než 800 milionů aktivních uživatelů, využívá několik datacenter a navíc má dvě vlastní datová centra v USA. Nové datové centrum ve švédském městě Luleå má mít po dokončení podobu tří budov tvaru klasických hranatých skladů z nichž každá má mít rozlohu 28 tisíc metrů čtverečních a neměly by produkovat žádný škodlivý oxid uhličitý. Výběr této lokality podpořil i fakt, že průměrná teplota v Luleå je něco přes jeden stupeň nad nulou a tudíž data budou chlazena přirozeným arktickým vzduchem. Nové datové centrum by mělo zabírat přibližně 83 tisíc čtverečních metrů, předpokládaná cena se pohybuje kolem hodnoty 760 milionů dolarů. S případným výpadkem elektřiny by si mělo poradit 14 dieselových generátorů s celkovým výkonem 40 MW pro každou ze tří částí datacentra. Celková spotřeba tak činí 120 MW, přičemž elektřina by měla být dodávána pouze z vodních elektráren.

ilustrační foto: EduVolunteer Wikimedia Commons

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021