Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

5G síť bude mít plné pokrytí do roku 2025

21. 10. 2021 | ABBBA Consulting |

Autonomní vozidla, bezpečnější a efektivnější železniční doprava, první chytrá města nebo komunikace mezi výrobními stroji. I to slibuje příchod 5G sítí do České republiky. Aktuálně je 5G signálem pokryto zhruba 30 % území. Operátoři však mají ambici dosáhnout plného pokrytí do roku 2025. Co dalšího se v této oblasti chystá, poodhalili řečníci na konferenci Asociace pro aplikovaný výzkum v IT (AAVIT), která se konala 19. října v Praze.

5G síť už v 5 českých městech

Petr Očko i Petr Filipi, oba z Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), se shodli na nutnosti intenzivně podporovat rozvoj a praktické využití 5G sítí. “V posledních letech jsme podpoře digitální transformace firem dali systematický rámec i díky koncepci Digitální ekonomika a společnost či díky naší 5G strategii. To jsme reflektovali i v přípravě podpory z Národního plánu obnovy, díky kterému bude podpořen kompletní ekosystém digitální transformace. Připravili jsme tři základní komponenty – první na podporu rozvoje digitální infrastruktury, druhou na podporu nových inovativních řešení zejména ze strany malých firem a startupů a třetí na podporu zavádění konkrétních řešení do praxe, tedy do firem. Mnohé projekty realizujeme nicméně už dnes, například projekt 5G pro 5 měst, který podporuje primárně chytrá města, ale jsou do něj zapojeny i mnohé inovativní firmy,” přiblížil Petr Očko, náměstek Sekce digitalizace a inovací MPO.

Z Národního plánu obnovy máme alokováno 2.8 miliardy korun na podporu pokrytí vysokorychlostním internetem v místech, kde není dosažená přenosová rychlost 100 mbit/s. V lednu 2021 k tomu vyhlásíme výzvu,” prozradil Petr Filipi, ředitel Odboru digitalizace a internetu MPO.

Podpora, která bude určená pro budování a následné využití 5G sítí však není alokována výhradně jen z Národního plánu obnovy. Existují programy jako Digitální podnik nebo OPTAK, kde jsou připravené další miliardy. “Do konce roku 2025 chceme digitalizovat minimálně 377 podniků, výše podpory bude 4 miliardy korun. Můžeme podpořit podniky v Praze v režimu de-minimis, bude podpořeno i vzdělávání,” doplnil Filipi.

Vládní 5G strategie počítá i s efektivnější železnicí

Vláda má vypracovanou vlastní 5G strategii, která byla schválená v lednu 2020. Kromě akčního plánu jsou v ní definované vlastnosti 5G sítí i jejich uplatnění. “Dostupnost vždy a všude a v požadované kvalitě, vysoká přenosová rychlost, nízká odezva, masivní komunikace mezi přístroji, velké množství připojených zařízení na kilometr čtvereční,” přiblížil cíle Petr Vítek, tajemník 5G aliance.

Uplatnění pak vidí zejména v zavedení v průmyslu a automatizované přepravě, ať už osobní nebo komerční, zefektivnění železniční přepravy, kde se více využije stávající kapacita železnic díky tomu, že vlaky spolu budou nepřetržitě komunikovat. “K tomu je však potřeba budovat robustní 5G koridory, aby se nestalo, že po cestě dojde ke ztrátě signálu,” upozornil Vítek. Jeden takový koridor vzniká pod záštitou 5G aliance mezi Prahou a Mnichovem.

Vedle chytrých měst i chytré mosty

Využití 5G sítí pocítí koncoví spotřebitelé zejména rychlejším internetovým připojením, které bude dostupné na drtivé většině území. “Operátoři aktuálně pokrývají 5G sítěmi od 10 % do 35 % populace. Do konce roku 2025, můžeme očekávat pokrytí celonárodní,” řekl Jiří Grund, výkonný ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS).

Neméně zajímavé je uplatnění v oblasti průmyslu, kde 5G sítě dovolí komunikaci mezi přístroji v reálném čase, a to díky rychlé odezvě v rozmezí 1 - 5 ms. Z konkrétních aplikací byly zmíněné například i chytré mosty, ze kterých jsou díky senzorům, čidlům a pravidelným kontrolám drony neustále sbírána a vyhodnocována data z provozu. Z dalších aplikací bylo zmíněné užití v chytrých městech, chytrých domech, internetu věcí, umělé inteligenci nebo virtuální realitě.

5G vhodné i pro zemědělství

Firmy na 5G sítě nemusí čekat až do roku 2025. „Operátoři nabízí průmyslu už dnes dvě různá řešení. Prvním z nich je takzvaná kampusová síť, kdy vám zjednodušeně řečeno postaví vlastní pokrytí. To se hodí především výrobním podnikům s nějakou konkrétní halou. Pokud jde o podnik, který pracuje mimo uzavřený prostor - typově například zemědělství, kde je třeba 5G technologie využívat pro hodnocení růstu plodin, přelety dronů pro potřeby video streamu, tak se bavíme o takzvaném network slicing. V tomto případě operátor “odkrojí” části veřejné sítě pro potřeby konkrétního zákazníka. Obě varianty jsou už teď možné a doporučuji se firmám obrátit se na operátory,” doplnil Jiří Grund.

Zástupce operátora Vodafone, Jan Lazar, jeho slova potvrdil: “Vodafone má 5G sítí pokryto 35 % populace. Spolupracujeme na řešeních kampusových sítích i v rámci projektu 5G pro 5 měst.”

Už nyní v praxi

Padly i příklady z praxe. Například Tomáš Buřival z firmy FERMAT CZ upozornil na fakt, že jejich zákazníci již běžně používají virtuální realitu: “Jsme výrobní firma a za naše stroje zákazníci platí řádově stovky tisíc eur. Dnes už zákazníci nechtějí cestovat přes půlku světa, ale přesto si chtějí kupovaný výrobek důkladně prohlédnout. K tomu nám perfektně slouží virtuální realita, kdy jim přes 3D brýle výrobek dopodrobna prezentujeme,” řekl Buřival.

Jak virtuální realita prostřednictvím 3D brýlí názorně ukázal i Leoš Kubíček ze společnosti Virtual Lab. Jedna z posledních přednášek pak patřila ukázce chytrých boxů, které mají díky 5G sítím ušetřit lidem čas při příjmu a odeslání zásilek. Prezentaci vedl Richard Galovič z firmy Chytrý box.

5G sítě přinesou firmám možnost zvýšit jejich produktivitu a efektivitu. Lidem pak nové možnosti v dopravě, bydlení či zábavě. Čeká nás éra autonomní přepravy nebo virtuální reality. Proto jsem velmi rád, že se na tuto dobu aktivně připravujeme a že tu funguje spolupráce státu, operátorů, nezávislých asociací i samotných firem,” uzavřel za AAVIT její předseda Jaromír Hanzal.

Tiskové materiály ABBBA Consulting