Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

4. kladenské elektrické dny

28. 5. 2013 | |

V konferenčním sále SOŠ a SOU U Hvězdy se konala v pořadí již čtvrtá vzdělávací akce pro elektrotechniky Kladenské elektrické dny, tentokrát po názvem Měření a zkoušení při montážích a revizích. Pořadatelem této akce byla sekce elektrotechniků Středočeského kraje při Okresní hospodářské komoře Kladno a Ing. Valena elektro služby Kladno, soudní znalec v oboru elektrotechnika, místopředseda Unie soudních znalců ČR a člen představenstva, člen TNK 22 při ÚNMZ Praha. Záštitu nad touto akcí převzala Okresní hospodářská komora Kladno a semináře se mj. účastnil také zástupce Oblastního inspektorátu práce pro Středočeský kraj. Mediálním partnerem této akce byl časopis Elektro.

Tento seminář měl dva hlavní cíle, a to jednak seznámit účastníky s korektními způsoby měření elektrických veličin a s vyhodnocováním výsledků těchto měření, jednak je poučit na základě zkušeností z praxe s právními důsledky nesprávně sepsané revizní zprávy. Na pódiu se střídali dva přednášející, kterými byli renomovaný odborník na měřicí techniku Ing. Leoš Koupý ze společnosti ILLKO, s. r. o., Blansko, a Ing. Miloslav Valena – organizační garant a současně i moderátor této akce v jedné osobě.
Elektromontéři a revizní technici se tak mohli např. seznámit s problematikou měřicích přístrojů a způsoby jejich použití při vlastní práci, dále se správným výběrem měřicích přístrojů a metod měření při montážích a revizích, se způsoby záznamu naměřených hodnot do předávací dokumentace při montážích a do revizních zpráv při následných revizích elektrických instalací a zařízení pro minimalizaci rizik na straně montéra a revizního technika, ale také např. s vyhodnocováním naměřených hodnot z hlediska objektivnosti měření, s měřením a zkoušením při kontrolách a revizích spotřebičů a ručního nářadí či s postupem, jak prokazatelně informovat provozovatele elektrických zařízení o provedené opravě, montáži a revizi s ohledem na minimalizaci rizik.

Na závěr obdrželi účastníci osvědčení o absolvování tohoto semináře. Překvapivě velká účast na tomto semináři svědčí o tom, že si elektrotechnici uvědomují důležitost neustálého vzdělávání a doplňování vědomostí a nových poznatků z oboru. Ti, co přišli, určitě nelitovali a ti, kterým to nevyšlo tentokrát, se mohou těšit na další pokračování této akce, která by se měla podle slov organizátora konat ještě letos na podzim.



Seminář 4. kladenské elektrické dny překvapil svou velkou účastí (na pódiu hlavní protagonisté této akce – vpravo Ing. Miloslav Valena, vlevo Ing. Leoš Koupý)

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021