Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

3D tiskárna schopná produkce materiálů o síle oceli

30. 8. 2017 | ExtremeTech | www.extremetech.com

3D tisk byl ještě před pár lety považován za další významný krok na poli technologií. Tedy až do chvíle, kdy se ukázalo, že vývoj nových 3D tiskáren a materiálů postupuje kupředu pomalu. Cena 3D tiskáren neustále klesá, ale možnosti jejich využití se moc neliší od dob, kdy se jejich cena pohybovala v řádech tisíců dolarů. Svůj podíl na tom má z části plast používaný pro 3D tisk a z něj plynoucí omezení. Společnost Markforged ale nyní přichází s řešením a představuje nylon s příměsí uhlíkových vláken, který se svou odolností vyrovná oceli.

Tisk s využitím kovů vyžaduje vysoké teploty a procesy, při kterých je nutné použít několik kusů příslušenství. 3D tisk plastů je snadnější, ale výsledné předměty nemají dostatečnou odolnost pro dlouhodobé použití. 3D tiskárny X3 a X5 společnosti Markforged vyplňují mezeru na trhu díky jednostupňovému procesu, který produkuje součástky a nástroje s využitím kombinace speciálního kompozitu z plastu a uhlíkových vláken. Vyšší model X5 je schopen tisku součástek, které vykazují až 20krát vyšší odolnost a 10krát vyšší tuhost v porovnání se standardním ABS plastem.

3D tiskárna pro tisk odolných materiálů

Společnost uvádí, že materiál vytištěný pomocí 3D tiskárny X5 může nahradit strojně obráběný hliník v průmyslových aplikacích. Klíčem k úspěchu je termoplastické uhlíkové vlákno, které začleňuje „pramen kontinuálního sklolaminátu” do uhlíkového vlákna a zvyšuje tak celkovou odolnost. Obě tiskárny svou cenou odpovídají využití v průmyslových aplikacích. Cena verze X3 je 36 990 dolarů a cena verze X5 byla stanovena na 49 900 dolarů.

Celý článek na ExtremeTech

Image Credit: ExtremeTech

-jk-