Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

10 top technologických trendů pro rok 2014 podle IEEE

2. 1. 2014 | |

IEEE – největší profesní technické sdružení na světě již před časem zveřejnilo svou předpověď deseti největších technologických trendů pro rok 2014. Předpověď byla sestavena na základě obsahu časopisů, magazínů a konferencí sekce IEEE Computer Society.

1. Cloudové technologie pro mobilní zařízení
Největšími omezeními pro mobilní zařízení dneška jsou kapacita baterie, velikost paměti a výkon procesoru. Kdyby se ale zařízení mohla připojovat ke cloudu, kde by byla uložena všechna vaše data, většina náročných procesů by probíhala na zařízení hostujícím cloud. K datům byste navíc měli přístup kdykoliv a odkudkoliv bez potřeby synchronizace. Také baterie by vydržela daleko déle.

2. Od internetu věcí k webu věcí
Internet věcí se stává svébytným webem vlastního druhu. Mobilní zařízení a senzory mohou být integrovány do sítě a umožnit tak využití vašich dat kdykoliv to bude potřeba. Vzájemných spojení bude i nadále přibývat a náš svět bude čím dál více určován takto připojenými zařízeními a aplikacemi v nich.

3. Od konceptu Big Data k tzv. Extreme Data
Internet věcí generuje čím dál tím větší objemy dat, a není proto divu že vzrůstá poptávka po analytických nástrojích a expertech na analýzy všech typů. Data management je perspektivním oborem přímo propojeným s technologickým růstem. Pro malé společnosti je analýza dat poměrně náročným úkolem a proto je třeba najít efektivnější a levnější řešení, která budou dostupná i jim.

4. 3D tisk
Technologie 3D tisku v současnosti přináší nějakou novinku téměř denně. S možnostmi 3D návrhu, 3D tisku a výroby lze výrobní časy snížit na pouhý zlomek toho, jaké jsou nyní. Navíc bude eliminováno plýtvání s materiály charakteristické pro éru sériové či subtraktivní výroby. Tím se ušetří za suroviny. S tím, jak postupně klesají ceny a zvětšuje se dosažitelnost této technologie, je 3D tisk čím dál více využíván jak výrobními firmami tak DIY jednotlivci po celém světě.

5. Online vzdělávání
Místo výuky ani osoba vyučujícího již nejsou limitujícími faktory pro to, abyste získali titul z vaší vysněné školy. Vysoce prestižní univerzity umisťují stále větší část své nabídky kursů na web a některé kursy se dokonce nabízejí jako tzv. Massive Onlione Open Course (MOOC), čímž zpřístupňují vyšší vzdělání v míře, která dříve nebyla představitelná.

6. Mobilní sítě
Mobilní sítě se musí podstatně zdokonalit s tím, jak stále více používáme internet mobilně. Často se stává, že klesá výkon v místech nebo časech s velkým počtem připojených uživatelů nebo objemem přenosu. Také je důležité, aby linky a spojení byly stabilní – zejména v odlehlých oblastech a při velké zátěži. Operátoři tak mají velký úkol zajistit, aby jimi provozované sítě dokázaly uspokojit poptávku zákazníků. Když přivedete internet do nějaké nové oblasti (například do metra) – budou lidé očekávat, že bude fungovat bezproblémově.

7. Sociální sítě vs soukromí
Bitva, která započala v roce 2004 na Harvardově univerzitě a pokračuje dodnes. Obrázek oslavy s vašimi spolužáky na střední škole zveřejněný na sociální síti má schopnost ovlivnit výsledek vašeho pracovního pohovoru o deset let později. Datamineři monitorují vaše spotřebitelské návyky na základě vašich preferencí na sociálních sítích a prodají je tomu, kdo zrovna nabídne nejvíc. Sociální media jsou výkonným ale také nestabilním prostředím - kdo přijde s dlouhodobým řešením proto jistě získá širokou podporu.

8. Plugged-in zdravotní péče
Zdravotní péče je den ode dne protkanější technologiemi. Některé společnosti vyvíjejí mikročipy určené k tomu, aby průběžně monitorovaly zdravotní stav pacienta a lékaře informovaly prostřednictvím jejich mobilních telefonů. Spotřebiče a zařízení v domácnosti připojené k internetu pak lze nastavit tak, aby bylo zajištěno, že osvětlení, teplota a přístroje zajistí pacientovo pohodlí v nemocniční posteli. S elektronickou kartou bude lékařům k dispozici celá vaše zdravotní dokumentace.
Se stárnutím generace tzv. Baby Boomerů bude narůstat množství technologií v ordinacích a kancelářích lékařů už jen proto, aby bylo možné uspokojit poptávku.

9. E-government
Technologie je důležitá pro všechny úrovně vlády, nejen pro NSA. S novou technologií se zlepší distribuce služeb státu a voliči budou moci své názory sdělit lidem, kterých se skutečně týkají. Navíc díky webům ve stylu Wikileaks bude koncept otevřeného řízní státu aktuálnější než kdy jindy. Jak ale ukazuje současný vývoj, je důležité zajistit, aby tyto pokročilé technologie byly do systému imlementovány korektně a pokud ne, aby existovala vyamahatelná pravidla jak pochybení napravit.

10. Analýza vědeckých cloudů
Již několik let propaguje SETI aplikaci, která umožňuje, aby osobní počítače v domácnostech pomáhaly analyzovat radiové přenosy. Od té doby se stal koncept věděcké analýzy cloudu populárnějším. Možnosti se zdají být nekonečné. Již nemusíte pořizovat nákladný systém pro rozsáhlé simulace – můžete je prostřednictvím cloudu provést paralelně na několika počítačích.

Původní článek na engineering.com na základě Top Technology Trends for 2014 na stránkách IEEE Computer Society
Obrázek: dreamstime