Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

10 nejživějších oblastí vědeckého výzkumu současnosti

26. 8. 2013 | |

Vědecký výzkum má mnoho podob - po celém světě fungují tisícovky laboratoří, mnohdy specializovaných jen na velmi malé a úzce vymezené úseky nějakého komplexnějšího problému. To je pochopitelný důsledek redukcionistického přístupu vědy v kombinaci se staletími technického vývoje: v zájmu lepšího porozumění světu kolem nás jsme nuceni vytvářet stále nové subdisciplíny, ať už se jedná o neurální měření sítnice nebo fyziku vesmírné plazmy.

Magazín Wired představil studii poradenské společnosti Thomson Reuters nazvanou 100 Key Scientific Research Fronts která může posloužit jako průvodce každému, kdo by si přál udržet přehled o aktuálním směřování špičkového vědeckého výzkumu a přitom nemá čas pročítat od začátku do konce každé nové vydání časopisů Science nebo Nature.

Na základě 8000 kategorií, s nimiž Thomson Reuters pracuje při indexování své databáze Essential Science Indicators nachází zpráva několik oblastí, a v každé z nich podle množství a hodnoty citací určuje zásadní články, které uvolnily cestu rozvoji dalšího poznání v určité oblasti anebo zavdaly impuls k největšímu množství nových objevů. Pro určení nejživějších oblastí vědeckého výzkumu současnosti nebo blízké budoucnosti byly použity práce publikované v letech 2007 až 2012. Rychlé zastarávání hojně citovaných prací naznačuje ohniska vývoje a oblasti, ke kterým se v současnosti upírá většina pozornosti. To neznamená, že by tyto oblasti byly také společensky nejdůležitější nebo nejpřínosnější třeba pro ekonomický vývoj. V těchto oblastech prostě v současnosti panuje největší „ruch“ co do intenzity výzkumu, vývoje poznání a co do podpory a financování. ¨

Jsou jimi:
Vliv klimatické změny na zemědělské plodiny
Tektonicý vývoj Jižní části střední Asie
Neinvazivní operace a transplantace srdečních chlopní
Analýza tzv. metylace lidské DNA a ztráta dědičnosti
Acidifikace oceánů a podmořské ekosystémy
Výroba vodíku rozkladem vody viditelným světlem
Železo-selenové supravodiče
Výzkum rozpínání vesmíru
Dobíjecí lithium-vzduchové baterie
Omezení stěhování do měst a otázky světového řízení

Celý článek na wired.com

Obrázek: IBM, Wired