Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Autorské právo v praxi

Význam autorského práva neustále roste, zejména v ekonomikách, které se opírají o výzkum a vývoj a které se do jisté míry odklánějí od výroby. Autorské právo a duševní vlastnictví obecně se v těchto ekonomikách stává klíčovým vlastnictvím podniků, které si je úzkostlivě střeží. Mnoho činností zaměstnanců vede k vytvoření duševního vlastnictví a ať už jde o vynálezy či autorská díla, podniky mohou na tomto duševním vlastnictví stavět své podnikání pouze, jestliže vědí, jak právně zajistit, aby toto duševní vlastnictví mohly využívat a chránit před konkurencí.

JUDr. Adéla Faladová (Autorské právo, Elektro 2/2013)


Přednášející

 


Autorské právo v praxi


JUDr. Adéla Faladová

zástupkyně ředitele odboru autorského práva
Ministerstvo Kultury ČR

Adéla Faladová absolvovala Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v roce 1993, v roce 2011 získala tamtéž titul JUDr. Od roku 2001 pracuje v odboru autorského práva Ministerstva kultury (od roku 2005 jako zástupce ředitele odboru). Pravidelně zastupuje Českou republiku v zahraničí, např. na Pracovních skupinách Rady EU nebo ve Stálém výboru pro autorské právo a práva s ním související Světové organizace duševního vlastnictví. V roce 1994 byla Úřadem průmyslového vlastnictví publikována její diplomová práce věnovaná problematice nakladatelských smluv. Od té doby vydala v různých periodikách řadu článků a statí věnovaných autorskému právu. Působí jako externí spolupracovník Ústavu autorského práva, práv průmyslových a práva soutěžního Právnické fakulty Univerzity Karlovy, pravidelně přednáší v Institutu průmyslově právní výchovy Úřadu průmyslového vlastnictví a příležitostně pro různé kulturní a vzdělávací instituce.

Kolektivní správa autorských práv prakticky

Jak vydat knihu

Pirátství - uložto.cz


Libor Kubica
vedoucí odborného nakladatelství

Libor Kubica není knihkupcem ani nakladatelem, ale technikem. Ke knihám se dostal díky elektronice, která je jeho koníčkem. Veškeré náležitosti s vydáváním knih se naučil praxí. V současné době se už nevěnuje vydávání knih naplno, svoje nové aktivity směřuje na internet.

 

Představení společnosti PatentCentrum Sedlák & Partners s.r.o.



Mgr. Alena Kodrasová
právník se specializací na duševní vlastnictví, patentový zástupce
PatentCentrum Sedlák & Partners s.r.o.

Alena Kodrasová je absolventkou Právnické fakulty UK (2009) a Institutu průmyslově-právní výchovy Úřadu průmyslového vlastnctví. Poskytuje komplexní právní poradenství v oblasti práv na označení (ochranné známky, označení původu a zeměpisná označení) a průmyslových vzorů (designů), a to jak v oblasti registrace, ve sporných řízeních, tak i v oblasti smluvní agendy. Věnuje se rovněž oblasti autorských práv, kde vedle praktického poradenství zajišťuje klientům i smlouvy z oblasti autorského práva, zejména smlouvy o dílo a licenční smlouvy. Má rozsáhlé zkušenosti týkající se soudních řízení a sporů v oblasti ochranných známek a autorských práv. Je členkou řídící rady české pobočky mezinárodního sdružení Licensing Executives Society (LES ČR).


Moderoval

 





Ing. Josef Košťál (moderátor)
šéfredaktor časopisu Elektro
FCC PUBLIC, s.r.o.

 


 

 


  Pořadatel

pod záštitou nakladatelství FCC Public, s. r. o.


 Ve spolupráci s 



      


 

 

 


 Partner


 Mediální partneři