časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Zumtobel Highlights Show v Praze

|

Dne 4. listopadu 2008 se v Průmyslovém paláci v Praze konala akce nazvaná ZUMTOBEL Highlights Show 2008. Jejím hlavním úkolem bylo podrobně představit nové produkty firmy Zumtobel, které byly v dubnu letošního roku prezentovány na veletrhu Light & Building ve Frankfurtu nad Mohanem. Hojná účast (více než 400 registrovaných hostů) z řad architektů, odborné veřejnosti, studentů technických oborů i laické veřejnosti potvrdila zájem o nejnovější techniku v oblasti osvětlování.
 
Celkem bylo představeno více než 30 nových produktů v rámci následujících oborů: hotel a wellness, kanceláře a komunikace, prezentace a prodej, kultura a volný čas. Největší ohlas přítomných hostů pravděpodobně vzbudilo nové svítidlo Aero II Hybrid. Jde o první vážně míněné využití světelných diod pro administrativní prostory, kde přímá složka světla je zajišťovaná právě pouze LED (75 lm/W) a nejmodernější optikou MPO k jedinečnému rozptylu světla. Nepřímá složka je tvořena zářivkami T5. Přímá
a nepřímá složka jsou kompletně odděleny a lze je také nezávisle ovládat, tj. i stmívat. Oproti starším svítidlům s prvky MPO je dosaženo většího podílu přímé složky, a tím i vyšší celkové účinnosti svítidla, a to plně v souladu s požadavkem na cílené osvětlení pracovních ploch.
 
Pro osvětlování výstavních ploch byl představen nový světlomet Arcos, na jehož tvorbě spolupracoval významný architekt David Chipperfield. Toto svítidlo má vysokou světelnou účinnost, lze k němu vybrat velké množství příslušenství a osadit ho různými světelnými zdroji. Zmíněným produktem doplnila firma Zumtobel chybějící část ve svém současném sortimentu.
 
Rovněž byly předvedeny novinky patřící do oblasti nouzového osvětlení – svítidlo Rescliter, využívající diody LED s vynikajícími optickými parametry, které zajišťuje antipanické osvětlení a osvětlení únikových cest. V závislosti na použití lze jedním svítidlem Resclite LED 5 W dosáhnout osvětlení únikové cesty v úseku délky 23 m (nejméně 1 lx v ose úniku) nebo plochy 170 m2 (0,5 lx).
 
Zmíněná nová svítidla jsou také v nově otevřených předváděcích prostorách firmy Zumtobel v Praze 7, Jankovcova 2.