časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Změny ve skupině ELTODO, a. s.

|

číslo 1/2002

Změny ve skupině ELTODO, a. s.

Usnesení Městského soudu v Praze, jímž se do obchodního rejstříku zapisují změny související se sloučením společností ELTODO, a. s., a ENERGOVOD, a. s., nepochybně zahajuje novou etapu v rozvoji obou subjektů.

Již delší dobu pociťovala vedení společností ELTODO a ENERGOVOD potřebu uskutečnit zásadní organizační změny, které by odstranily bariéry dalšího rozvoje, zvláště nedostatky v systému řízení společností i celé skupiny ELTODO. Soustředění lidských a materiálových zdrojů v silné společnosti s nejširším spektrem činnosti v oboru elektro, poskytující zákazníkům komplexní služby v oblasti investiční výstavby, charakterizuje společnosti atraktivní pro silné a zahraniční partnery a dostatečně důvěryhodné pro veřejné investory i finanční instituce. Naléhavou potřebu změn v tomto směru potvrdila analýza provedená vědeckými pracovníky Vysoké školy ekonomické v Praze, která doporučila realizovat některá organizační opatření, v první řadě sloučení ELTODO, a. s., a ENERGOVOD, a. s. K podobným závěrům došli i auditoři ELTODO, a. s. Ke sloučení se příznivě vyjádřily i financující banky a souhlas neodepřel ani finanční úřad.

Na základě těchto podnětů zahájila představenstva, dozorčí rady a odborné úseky obou společností ve spolupráci s auditorskou firmou EURO-Trend Audit, a. s., znaleckými ústavy MONTEKALA, spol. s r. o., a CENSUS EXPERT s. r. o., advokátní kanceláří Pejchal a spol. a notářskou kanceláří JUDr. Miroslava Nováka intenzivní činnost, která vyvrcholila v září 2001 konáním mimořádných valných hromad akcionářů, které jednomyslně schválily sloučení obou společností a následné uzavření smlouvy o fúzi.

Jaké hlavní změny tedy nastaly? Rozhodnuto bylo o změně názvu firmy na ELTODO EG, a. s., se sídlem Novodvorská 1010/14, 142 01 Praha 4, IČO 45172517, v jejímž čele stojí představenstvo ve složení Ing. Libor Hájek (předseda), Vladimír Novák (místopředseda) a Ing. Jaroslav Laňka. Dozorčí rada pracuje ve složení doc. Ing. Pavel Přibyl, CSc. (předseda), Jan Zoubek a PaeDr. Jan Rafaj.

Změnila se struktura společnosti, rozšířen byl její předmět podnikání a především se spojil stávající kolektiv zaměstnanců Energovodu se zaměstnanci zaniklé a. s. ELTODO, který se tak rozrostl na celkových 380 pracovníků.

Usnesení soudu je pouhým začátkem, po němž musí následovat další, nikdy nekončící práce na zdokonalování živého organismu společnosti. Tato činnost v letošním roce jistě přinese dobré výsledky. Především však musí být motorem snah o celkový kvalitativní posun v životě a aktivitách společnosti, jejž ocení zákazníci, akcionáři i zaměstnanci. Je dobře, že se našla odvaha k uskutečnění změn. Nelitujme proto formálního zániku společnosti ELTODO, neboť: „Kdo se nerozvíjí, zahyne“.

[Zpravodaj společností ELTODO IV/2001.]