časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Životopis nejslavnější rovnice na světě

|

číslo 3/2003

Životopis nejslavnější rovnice na světě

Mezi novými knihami ve fondu Státní technické knihovny v Praze 1, Mariánské nám. č. 5, je i publikace D. Bodanise: E = mc2.

Obr. 1.

Kniha, mající podtitul, jejž jsme si vypůjčili do názvu této zprávy, se tematicky dotýká našeho časopisu, Světla, už proto, že v této nejslavnější rovnici figuruje jeho rychlost. Její český překlad vydalo nakladatelství Dokořán v Praze.

Publikace obsahuje historii jednotlivých částí rovnice, zaměřuje se na osoby i na výzkumné týmy, jejichž práce měla zvláštní význam při utváření našeho moderního chápání problému. Zabývá se nejen životem Alberta Einsteina, ale i všech dalších, kteří přinesli nový pohled a nová řešení při odhalování struktury atomu. Dále se věnuje i tomu, do kterých vědních oborů zasahuje existence rovnice E = mc2 (od skenerů PET, využívaných k vyhledávání nádorů, přes domácí techniku, včetně např. televizorů a požárních hlásičů, až po výzkum vesmíru). Významnou částí knihy je poukaz na 2. světovou válku a na vývin jaderných zbraní, dále na vztah nacismu a nacistů k A. Einsteinovi – jak k jeho osobě, tak i k jeho objevům, apod.

Cenné jsou vysvětlivky, průvodce další četbou i připomínky vědců se zvláštním zaměřením na to, jak to s nimi dopadlo.

Domníváme se, že současní technici (nejen oni, ale i všichni ostatní vědci, výzkumníci a další osoby vstupující do vědeckotechnického rozvoje) by se měli s touto knihou seznámit.

DVĚBÉ