časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Zimní spánek

|


Zimní spánek

Opět nastává smutné období dlouhých nocí, zatažené oblohy a nedostatku denního světla. Příroda se chystá k odpočinku, životodárná míza rostlin na zimní polokouli se stahuje ke kořenům, tažní ptáci odlétají do teplých krajin, mnoho živočichů uléhá k zimnímu spánku, včetně některých savců, například medvědů. A co lidé? Myslím si, že v dávných dobách v zimním období také zalézali do svých doupat, zásobili se potravinami a topivem a omezili svoji aktivní činnost na nejmenší míru. Postupně však se stále více snažili vymanit se ze závislosti na přírodním běhu života. Naučili se lépe budovat svá obydlí, zacházet s ohněm a energií vůbec, naučili se rovněž vyrábět různé tzv. umělé světelné zdroje, nakonec zdokonalili dopravu a spoje, takže rozdíly léta a zimy se jen málo projevují na tempu lidské společnosti. Konečně, když je na severu zima, na jihu je léto.

Opravdu jsme tak nezávislí, tak svobodní? Před několika lety byl v sítnici lidského oka objeven, kromě čípků a tyčinek, ještě třetí druh senzorů. Stalo se to tak pozdě údajně proto, že těchto buněk v sítnici je velmi málo a mají zvláštní spektrální citlivost s maximem v oblasti krátkovlnného (modrého či modrofialového) světla. K jejich vybuzení a k vyslání dostatečně významného signálu do příslušných mozkových center je nutné intenzivní krátkovlnné světlo, které nám zatím poskytuje především slunce. Tyto buňky jsou tedy nejen reliktem naší evoluce, ale i důkazem toho, že i dnes jsou naše denní i sezonní biologické rytmy ovlivňovány denním světlem. O tom svědčí pozitivní výsledky léčení syndromu sezonní deprese pobytem u světelných panelů s dostatečně velkým jasem a vysokou teplotou chromatičnosti světla.

Světlo tak může ovlivňovat chování a metabolismus člověka více, než si uvědomujeme a celoroční aktivita lidského mraveniště je podmíněna stále větším využíváním umělého světla. Doufejme, že tato stimulace lidského organismu za delší dobu nepovede k určité degeneraci, jak se tomu stalo ve sci-fi Briana Aldisse Nonstop v ohromné kosmické raketě po mnoho generací bloudící vesmírem při postupném selhávání automatického řízení prostředí.

Co tedy by měl rozumný člověk v zimním období dělat? Myslím si, že by měl více spát, procházet se uprostřed dne, strávit zimní dovolenou na horách nebo u moře a měl by dbát o dobré osvětlení na pracovišti i doma. To vše mu určitě pomůže ve zdraví a v plné svěžesti přežít zimu.

Krásné Vánoce, veselého Silvestra a úspěšný nový rok vám přeje

redakce Světla