časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Závěsná svítidla Halla řady 02 a 03

|

číslo 4/2005

Závěsná svítidla Halla řady 02 a 03

Ing. Daniel Černý, HALLA, a. s.

Zářivková svítidla z hliníkových profilů tradičně tvoří jednu z hlavních částí výrobního programu firmy HALLA, a. s.

V poslední době jsou žádány zejména profily malých průřezů osazené lineárními zářivkami o průměru 16 mm. Tentokrát zde budou představena svítidla řady 02 a 03.

Obr. 1.

Obr. 1. Profil svítidel řady 02

Těla uvedených svítidel jsou z hliníkového eloxovaného profilu, u řady 02 jsou tyto profily dva. Řez svítidlem spolu s rozměry je schematicky znázorněn na obr. 1.

Podle požadovaného rozložení světelného toku svítidla je světelný zdroj umístěn v dolním profilu (přímé vyzařování), v horním profilu (nepřímé vyzařování) nebo v obou profilech (přímo-nepřímé vyzařování). Svítidlo s přímo-nepřímým vyzařováním je rozděleno na dva samostatně ovládané okruhy; to umožňuje oddělené spínání přímé a nepřímé složky.

Při konstrukci zmiňovaných svítidel byl brán ohled na časté požadavky zejména architektů, ale i koncových uživatelů svítidel na minimalizaci pasivních, tzn. nesvítících částí svítidel. Proto byly veškeré vnitřní součásti svítidla umístěny nad světelný zdroj a optické části svítidel zaujímají celou plochu dolní části svítidla.

Obr. 2.

Obr. 2. Svítidlo řady 02 s opálovým krytem

Svítidla jsou dodávána ve dvou variantách: ve verzi s opálovým krytem (obr. 2), který zajišťuje rovnoměrně rozptýlené rozložení světelného toku, ve verzi s parabolickou mřížkou, zajišťující požadované clonění světelného zdroje a omezení jasů svítidla. Mřížka je vyrobena z vysoce leštěného hliníkového plechu s difuzní složkou odrazu pouhých 5 %.

Nepřímé složky odrazu je dosaženo krytem. Jeho optické vlastnosti splňují podmínku, aby nepřímá složka byla rovnoměrně rozptýlena, oproti dolnímu opálovému krytu nebylo třeba zajistit neviditelnost světelných zdrojů, horní kryt je tedy více propustný a i účinnost svítidla do horního poloprostoru je větší.

Svítidla jsou standardně vybavena nestmívatelnými elektronickými předřadníky, lze je však opatřit i stmívatelnými předřadníky, podle požadovaného systému stmívání od nejjednoduššího stmívání tlačítkem, přes analogové řízení signálem 1 až 10 V po digitální řízení signály DSI či DALI. U „přímo-nepřímých variant„ je samozřejmostí možnost samostatného řízení přímé a nepřímé složky světelného toku.

Obr. 3. Svítidlo řady 02 s leštěnou mřížkou
Obr. 4. Svítidlo řady 03 s opálovým krytem
Obr. 5. Svítidlo řady 04 s leštěnou mřížkou

Obr. 3. Obr. 4. Obr. 5.

Svítidla jsou dodávána jako samostatná, včetně koncovek, závěsů, přívodního vodiče a stropní růžice, nebo jako systémová. Ta je možné vzájemně spojovat přímými spojkami do řad či spojkami tvaru L, T a X do dalších pravoúhlých sestav. Sestavy lze doplnit prázdnými moduly v místech, kde nebude umístěn světelný zdroj. Možnost vytvořit libovolnou sestavu dovoluje dokonalé přizpůsobení osvětlovací soustavy osvětlovanému prostoru.

Šířka svítidel řady 03 je shodná se šířkou svítidel řady 02, ale vzhledem k absenci horního profilu je jejich výška menší (90 mm) a jsou k dispozici ve variantách pouze s přímým vyzařováním. Možnost zvolit různé optické kryty, elektrické vybavení a způsob spojování do systémů je obdobná jako u svítidel řady 02.

Další informace o popsaných novinkách i dalších produktech z nabídky firmy HALLA, a. s., lze nalézt na internetových stránkách www.halla.cz nebo u pracovníků v pobočkách firmy.

HALLA, a. s.
Litvínovská 288/11
190 00 Praha 9
tel.: 286 880 161, 286 844 205
fax: 286 880 274
e-mail: prodej@halla.cz
http://www.halla.cz