časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Zářivková svítidla pro náročná průmyslová prostředí od firmy TREVOS

|

František Vyhlídko, TREVOS, a. s.
 
Česká firma Trevos se zaměřuje především na výrobu energeticky úsporných prachotěsných a vodotěsných zářivkových svítidel s vysokou světelnou účinností. Tato svítidla určená pro průmyslové interiéry i venkovní prostředí s typovým označením Prima a Profi jsou vyráběna vstřiko-lisováním z odolných termoplastů. Přesto však existují tak náročná průmyslová prostředí, kde z důvodů přechodně vyšší koncentrace agresivních par a plynů či extrémních teplot není použití plastů nejvhodnější. I za cenu nižší světelné účinnosti je vhodné zvolit zářivková svítidla s kovovou základnou a s krytem z kaleného skla.
 
Firma Trevos pro tato prostředí ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku uvádí na trh rovnou dvě typové řady zářivkových svítidel.
 

Typová řada s označením PERUN ANTICOR

 
Svítila této řady mají základnu z plechu z korozivzdorné oceli, doplněnou o varianty provedení s elektronickými předřadníky a zářivkami T5, včetně regulace stmívání i provedení s nouzovým zdrojem osvětlení. Jsou opatřena sponami, závěsnými oky a vývodkami z korozivzdorné oceli, a jsou proto vhodná do chemicky agresivního prostředí.
 

Typová řada s označením ALUMAX

 
Základna svítidel této výrobkové řada je vyrobena z hliníkového profilu. Rovněž tak ukončení profilu je z hliníkové slitiny, spony jsou z korozivzdorné oceli.
 
Profily těchto svítidel mají moderní design a nabízeny jsou ve dvou velikostech: pro typovou řadu zářivek T8 (26 mm) a typovou řadu zářivek T5 (16 mm). Aretace krycího kaleného skla je řešena pomocí bočních držáků ve výklopné poloze 90°, využitelná při výměně světelných zářivkových zdrojů.
 

Varianty a vybavení svítidel

 
Svítidla s kovovou základnou a optickým krytem z kaleného skla obou typových řad jsou připravována ve verzi ta60 pro prostředí se zvýšenou teplotou okolí do 60 °C.
 
Uživatelům je doporučeno použít zářivkové světelné zdroje s konstantním světelným výkonem ve vyšších teplotách okolí (např. Osram Lumilux Constant).
 
Ve verzi Polar jsou naopak určena pro extrémně nízkou teplotu okolí: do – 40 °C.
 
Svítidla jsou vybavena speciálním pulsním elektronickým startérem pro zářivkové zdroje do velmi chladných prostředí.
 
V těchto extrémních podmínkách je třeba pro dosažení požadované úrovně světelného toku, spolehlivosti a dlouhé životnosti použít speciální dvouplášťové trubice. Zářivka T8 (26 mm) má zvětšen průměr trubice na T10 (32 mm), popř. ve variantě s ještě vyšším světelným tokem při nízkých teplotách má zvětšen průměr na T12 (38 mm). Doporučit lze např. Philips Master Xtra Polar nebo Aura Ultimate Thermo.
 
Pro výběr optimálního svítidla do daného prostředí je výhodné využít zdarma poskytované odborné poradenství výrobce prostřednictvím internetu (www.trevos.cz).
 
Obr. 1. Svítidlo Alumax 2× T8
Obr. 2. Svítidlo Alumax 2× T5
Obr. 3. Svítidlo Perun 2× T5
Obr. 4. Svítidlo Perun 2× T8