časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Zapište si ...

|

číslo 4/2003

Zapište si ...

V pomyslném diáři frankfurtské veletržní správy jasně září slova light+building. Zvýrazňují řádky mezi daty 18. a 22. 4. 2004, termín, který by měl být povědomý každému, kdo má v Evropě co do činění s osvětlovací technikou, elektrotechnikou a automatizací technologických zařízení budov.

Jedním z kritérií, podle nichž se obecně posuzuje význam veletrhů, je počet vystavovatelů. V tomto bodě organizátoři nemusí mít obavy. Úctyhodná číslovka 1 400, označující počet firem zaměřených jen na světelnou techniku, napovídá, že zmíněný obor bude zastoupen do všech podrobností i ohledně globálních problematik. Takže jako na minulých veletrzích light+building návštěvník najde vše, co souvisí s denním i umělým osvětlením, počínaje materiály a výrobními zařízeními a dále od jednotlivých součástek a komponent, přes svítidla a osvětlovací soustavy až po rozsáhlé projekty. Obory jsou v rámci veletrhu děleny tak, aby byly prezentovány komplexně a přehledně, pokud možno v oddělených halách. Přispívá to k lepší orientaci návštěvníků. Pouliční venkovní svítidla budou poprvé vystavována pod souhrnným názvem Urban Light, v jiných halách se objeví dekorativní osvětlení s důrazem na historický rámec designu.

Účast na veletrhu přislíbili přední výrobci z Německa, Itálie a Španělska. Mezi přihlášenými je i velký počet východoasijských firem. Česká republika bude ve Frankfurtu zastoupena deseti vystavovateli.

S osvětlením nezbytně souvisí oblast elektrotechniky, která bude reprezentována asi čtyřmi stovkami vystavovatelů. Ovšem elektrickou instalací celá záležitost nekončí. Osvětlovací soustavy je také třeba promyšleně ovládat a řídit. Tím se řešení posouvá do dalšího oboru zahrnutého do nomenklatury veletrhu – řízení tzv. inteligentních budov, kde nacházejí uplatnění moderní soustavy sběrnic.

Tedy – sečteno a podtrženo: nové možnosti, kontakty a inspiraci v uvedených oblastech hledejte ve Frankfurtu nad Mohanem. Podrobné informace jsou na stránkách light-building.messefrankfurt.com nebo na adrese zástupce Messe Frankfurt agentury K+M EXPO s. r. o., Václavské náměstí 1, P. O. Box 467, 112 79 Praha 1, tel. 224 230 104, messefrankfurt@mbox.vol.cz