časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Zámecký hotel Sychrov – oáza v Českém ráji

|

Karolína Čechová, Eurolux lighting s. r. o.
 
Žijeme v době, kdy je hektické a stresující pracovní tempo více či méně chtěnou realitou téměř každého z nás. Je tedy přirozené, že se tento tlak snažíme stále více kompenzovat příjemným pobytem v místech, kde lze znovu načerpat vydanou energii a zregenerovat tělo i mysl. Je potěšující, že za takovými místy dnes již není nutné cestovat tisíce kilometrů, a že je lze nalézt doslova nadosah od našich metropolí. Nejde sice o mezinárodně vyhlášené „rezorty“, jejich blahodárný účinek to však nikterak nesnižuje (a co víc – neriskujeme jeho „vyšumění“ při mnohahodinové cestě zpět domů, jak se stává po exotických dovolených).
 
Jedním z takových míst je okolí Liberce a Český ráj. O tomto regionu jsme psali v jednom z loňských čísel časopisu v souvislosti s nově otevřeným golfovým hřištěm Ypsilon (za rok své existence se stalo jedním z nejvyhledávanějších a nejlépe hodnocených golfových hřišť u nás). Tentokrát informujeme o dalším zdařilém projektu – Zámeckém hotelu Sychrov, který se nachází hned vedle areálu stejnojmenného státního zámku, jen 20 km od Liberce.
 
Vedle překrásné a posilující atmosféry Českého ráje hotel nabízí i čtyřhvězdičkový komfort ve všech pokojích, restauraci, lobby bar a letní terasu, wellness a fitness centrum a rovněž plně vybavené konferenční prostory se čtyřmi kongresovými sály o kapacitě 14 až 120 osob, vhodné pro semináře, firemní večírky a další společenské či vzdělávací akce. Díky tomu se řadí mezi nejlépe vybavené hotely v Libereckém kraji.
 
Investorem hotelu Sychrov je společnost Aréna Syner s. r. o. Generálními projektanty a autory architektonického návrhu jsou Ing. arch. Jan Duda a Ing. arch. Filip Horatschke z libereckého ateliéru Studio Artikl. Hotel byl postaven v letech 2005 až 2006 a slavnostně otevřen v dubnu 2007. Právě díky zdařilému projektu a důslednému dohledu architektů i ve fázi realizace stavby si dnes lze v hotelu vychutnat mnoho nápaditých detailů, jako je např. zcela výjimečné řešení osvětlení kongresových sálů, interiérová koncepce pokojů nebo světelné efekty v restauraci.
 
Právě osvětlení je výrazným prvkem celé architektonické koncepce hotelu a dotváří jeho příjemnou a nevšední atmosféru. Projekt osvětlení pro Studio Artikl vytvořila a na dodávce svítidel se podílela liberecká pobočka společnosti Eurolux Lighting s. r. o.
 

Řešení osvětlení v jednotlivých prostorách hotelu

Na rozdíl od mnoha současných staveb (a hotelů obzvláště), kde převládají zapuštěná halogenová svítidla s výrazným přímým světlem (tzv. kardanová svítidla nebo úzkoúhlá svítidla – „bodovky“), je osvětlení hotelu Sychrov navrženo v „měkčím“ a „teplejším“ dekorativním stylu, který je v harmonii nejen s ostatními interiérovými prvky, ale i s okolním přírodním prostředím. Hlavní část osvětlení ve společných prostorách i v pokojích hotelu tvoří svítidla z prvotřídního ručně foukaného skla od českého výrobce Lucis. To platí i o vstupní hale a recepci hotelu; tyto prostory jsou osvětleny skleněnými stropními a závěsnými svítidly Lucis Maia (s využitím různobarevných stínidel) a Lucis Phoebe.
 
V podobném stylu je řešena i hotelová restaurace a lobby bar. Restauraci osvětlují závěsná svítidla Lucis Carina s matnými bílými stínítky, zatímco lobby bar svítidla Lucis Subra v kombinaci jeho nástěnné a závěsné verze s ambrovým stínidlem, které vytváří útulnou a teplou atmosféru baru. Osvětlení restaurace je doplněno výraznými pruhy v úzkých oknech, vytvořenými dvěma zapuštěnými svítidly Simes Zip s barevnými diodami LED v každém okně. Spojení technických svítidel LED s dekorativními skleněnými lustry je sice na první pohled nezvyklé, avšak v konečném důsledku vytváří velmi zdařilý efekt uvnitř restaurace i v exteriéru, kde světelné pruhy z dálky působí jako kresba na fasádě hotelu. Nástěnná výzdoba restaurace je zvýrazněna akcentovými reflektory Wever & Ducré a sytě růžová stěna baru je osvětlena přisazenými hliníkovými svítidly Intra Minus.
 
Další zajímavý nápad se objevuje v interiérovém řešení hotelových pokojů; ty jsou podle pater rozděleny na čtyři typy podle přírodních prvků Českého ráje – „dřevo“, „voda“, „zeleň“ a „kámen“. Tyto prvky se v pokojích promítají v použitých materiálech, barvách, ale i např. ve volbě vhodného stínidla nástěnných, stolních a stojanových svítidel – opět ze sortimentu Lucis. Ve všech pokojích jsou využity různé modely svítidel Lucis Subra a Lucis Naschira. Osvětlení pokojů je doplněno stmívatelnými sádrovými římsami, jejichž měkké nepřímé osvětlení vytváří optimální atmosféru k relaxaci.
 
Hotel Sychrov rozhodně není po architektonické stránce žádným kompromisem. Asi nejlépe to dokazují konferenční prostory hotelu (které v mnoha jiných stavbách tolik svádějí ke konvenčnosti a „úsporám“). Semináře v hotelu Sychrov nemohou být nudné! Stačí se totiž podívat na strop a vychutnat si zdánlivě nepromyšlené, ale krásně vyvážené, a přitom extrémně dynamické rozmístění (spíše „rozhození“) zapuštěných hliníkových profilů Intra Linea. Tento návrh Studia Artikl bylo možné zrealizovat pouze díky perfektní práci dodavatelských a realizačních firem, důslednému dohledu architektů a vstřícnosti výrobců svítidel – všechny hliníkové profily jsou totiž vyrobeny v atypických rozměrech a byly dořezávány na míru přímo na místě při instalaci. Navíc jsou všechna svítidla v kongresových sálech stmívatelná s možností regulovat osvětlení pomocí dálkového ovládání. Výsledný efekt je zvlášť výrazný při ztlumeném osvětlení. Řečnické pódium je zvýrazněno osvětlením stropními reflektorovými svítidly Targetti Foho Pro.
 
Osvětlení dalších prostor hotelu – chodeb a wellness centra – je řešeno standardně (avšak stále elegantně a kvalitně) zapuštěnými přímými svítidly (downlight) Targetti CCT Flash s krycími skly v povrchové úpravě satin.
 
Zmínit je třeba i nouzové osvětlení hotelu, k jehož řešení byla zvolena designová řada svítidel G5 francouzského výrobce Legrand. Společnost Legrand je rovněž dodavatelem koncových ovládacích prvků (vypínačů a zásuvek), které jsou všechny v luxusním provedení Galea ocel.
 
Virtuální prohlídku hotelu Sychrov zakončeme exteriérem. Fasáda hotelu, příjezdová cesta i prostorné parkoviště jsou osvětleny nástěnnými svítidly Eos a venkovními sloupky Column italského výrobce Simes – ani zde hotel nezklamal; opět je zřejmá kvalita a prvotřídní design.
 
Dobrá architektonická koncepce, pečlivý výběr a důsledný přístup k realizaci jsou v hotelu Sychrov patrné nejen v řešení osvětlení a ovládacích prvků, ale projevují se v celé stavbě. Hotel Sychrov je tak skutečně jakousi příjemnou oázou v krásném prostředí Českého ráje.
 

Zámecký hotel Sychrov

Investor: Aréna Syner s. r. o.
Architekt: Studio Artikl – Ing. arch. Jan Duda, Ing. arch. Filip Horatschke
Projekt osvětlení: Eurolux lighting s. r. o., pobočka Liberec
Dodávka osvětlení a koncových ovládacích prvků: Eurolux lighting s. r. o. a další
Použitá svítidla: Lucis, Intra, Targetti, Simes, Legrand
Realizace: 2005 až 2006
Objem investice: 152 mil. Kč
 
Obr. 1. Vstupní hala – svítidla Lucis Maia s barevnými stínidly
Obr. 2. Recepce – svítidla Lucis Phoebe
Obr. 3. Osvětlení restaurace včetně okenních výklenků – svítidla Lucis Carina a Simes Zip LED
Obr. 4. Zvýrazňující osvětlení restaurace – svítidla Wever & Ducré
Obr. 5. Osvětlení lobby baru – svítidla Lucis Subra
Obr. 6. Osvětlení baru – svítidla Intra Minus
Obr. 7. Pokoje a) „zeleň“ b) „kámen“, c) „dřevo“, se svítidly Lucis Subra a Lucis Naschira v různých verzích a se sádrovými světelnými římsami
Obr. 8. Kongresový sál – atypické provedení sestavy Intra Linea DIM, pódium – reflektorová svítidla Targetti Foho Pro (vlevo – ztlumené osvětlení vpravo – netlumené osvětlení)
Obr. 9. Kongresový sál ve fázi realizace stropního osvětlení
Obr. 10. Osvětlení hotelového wellness centra – zapuštěná svítidla Targetti CCT Flash