časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Zajímavosti na MSV Brno 2009

|

Mezinárodní strojírenský veletrh, který se konal 13. až 17. září na brněnském výstavišti, potvrdil i v obtížné hospodářské situaci svoji kvalitu a vedoucí postavení mezi průmyslovými veletrhy střední Evropy. Z 1 508 vystavujících firem, které na čisté výstavní ploše 51 056 m2 představily svoji produkci, bylo 530 ze zahraničí. Přestože se část tradičních vystavovatelů letos veletrhu po dlouhé době poprvé nezúčastnila, účast 250 nových byla příjemným překvapením.
 
Návštěvnost ve srovnání s loňským jubilejním 50. ročníkem MSV poklesla pouze o deset procent. Přijelo 82 230 převážně odborných návštěvníků, z toho přibližně 7 500 ze zahraničí (53 zemí). Z akreditovaných 404 novinářů bylo ze zahraničí 83.
 
Velká účast odborných návštěvníků většinu vystavovatelů, kteří vzhledem k současné ekonomické situaci tak kvalitní strukturu návštěvníků nečekali, příjemně překvapila. Návštěvníci se zajímali zejména o vystavené inovativní produkty, vedli konkrétní jednání o dodávkách, někteří přímo na veletrhu uzavírali kontrakty.
 
Slavnostního zahájení veletrhu a předávání čtyř ocenění Zlatá medaile MSV se zúčastnili také představitelé ze zahraničí, poslanci, senátoři, rektoři VŠ a další hosté. Zdůrazněné téma energetika se odrazilo ve vysoké účasti odborníků na mezinárodní konferenci Jádro proti krizi?, značný zájem vzbudil projekt Moderní zdroje energie. Druhým klíčovým tématem byla spolupráce průmyslu a vysokých škol. V rámci nového projektu Transfer technologií a inovací se prezentovalo čtyřicet výzkumných týmů a center z deseti technických univerzit a Akademie věd ČR. Partnerskou zemí MSV 2009 bylo Slovensko, na veletrhu se uskutečnily mj. kooperační burza a konference o podnikatelském prostředí v obou zemích. Partnerskou zemí MSV 2010 bude Rakousko.
 
Příští ročník veletrhu se bude konat 13. až 17. 9. 2010.
-jk-
 
Obr. 1. Různé možnosti povrchových úprav reflektorů a čoček a speciální svítidla LED včetně dalších optických produktů představil český výrobce, společnost Dioptra

Obr. 2. Jeden z vystavovatelů nabízejících solární systémy