časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Zajímavé světelné objekty z materiálu Corian

|


Zajímavé světelné objekty z materiálu Corian®

Obr. 1.

Corian® je originální povrchový materiál (výrobce americká firma DuPont) z přírodních minerálů (bauxitu); pojivem je polymetyl-metakrylátová pryskyřice. Je to neporézní pevný povrchový materiál s rovnoměrně rozloženou barvou a texturou v celém průřezu. Je odolný proti vzniku skvrn, snadno se udržuje, je trvanlivý, lze jej opravovat, obnovovat i recyklovat. Vyrábí se přibližně ve 100 barvách a lze jej formovat do jakýchkoliv tvarů. Technologie jeho zpracování zaručuje bezespárové spojování. Případná škrábnutí lze snadno odstranit, aniž by to ovlivnilo dokonalost povrchu. Corian® je možné snadno kombinovat s dalšími materiály. Díky průsvitnosti umožňuje hru se světlem a tím vytvořit příjemné dekorativní efekty. Proto je vhodným i k výrobě dekorativních svítidel a světelných objektů (podrobně o materiálu Corian® viz světlo 1/2003, str. 8). Několik nových zajímavých světelných produktů z corianu z dílen zahraničních designérů bylo v loňském roce představeno v italském Milánu na výstavě Salone del Mobile.

Obr. 2. Obr. 5. Obr. 8.

Ingo Maurer

Kolekce Trotzdem, kterou navrhl německý architekt Ingo Maurer, génius designu pro osvětlení (nazývaný též choreograf světla a stínů), obsahuje tři velké oválné stoly z bílého corianu o délce 4 m, šířce 1,35 m a tloušťce 7 cm. Deska stolu spočívá na oválných nohách, rovněž z tohoto matriálu. Ve dvou stolech je zabudováno osvětlení, ve třetím malé vázičky na květiny (obr. 1 a obr. 2).

Obr. 3. Obr. 4. Obr. 6. Obr. 7.

Lars Ernst Hole

Norský designér Lars Hole představil své Light sculptures (Světelné sochy), svítidla různých barev, které využívají průsvitnost corianu (obr. 3 až obr. 5).

Anki Gneibová

Švédská designérka Anki Gneibová navrhla řadu svítidel z bílého corianu, při jejichž tvorbě se inspirovala mořskou faunou a flórou (obr. 6 až obr. 8).
[Tiskové zprávy firmy DuPont.]

-jk-