časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Ypsilon Golf Resort Liberec – osvětlení klubovny

|


Ypsilon Golf Resort Liberec – osvětlení klubovny

Karolina Čechová, Ladislav Dvořák,
Eurolux lighting s. r. o.

Možná to mnohé překvapí, ale golf má v České republice téměř stoletou tradici. Již na začátku minulého století patřil mezi oblíbené aktivity tehdejší smetánky; centrem golfu byly Karlovy Vary a okolí. V důsledku politického vývoje v naší zemi byl golf jakožto kapitalistický přežitek násilně utlumen a svoje obrození prožívá teprve v posledních letech. V současnosti golf není jen oblíbeným sportem a životním stylem. Vytváří také prostor pro kultivaci mnohdy zanedbané krajiny, pro nové investice a zdařilé architektonické projekty – a k těm od května letošního roku patří i liberecký Ypsilon Golf Resort.

Obr. 1.

Obr. 1. Ypsilon Golf Resort – pohled na klubovnu

Název klubu Ypsilon Golf Resort symbolizuje jeho geografickou polohu na rozmezí tří států – ČR, Německa a Polska. Historie klubu se datuje od března 2004, kdy byl přijat za řádného člena České golfové federace. Činnost klubu se naplno rozběhla 12. května 2006, kdy byl celý nově vystavěný areál golfového resortu zpřístupněn veřejnosti. Všem příznivcům golfu nabízí nejen hru na profesionálním osmnáctijamkovém hřišti, ale také moderní klubovnu s restaurací, terasami a PRO-SHOPEM. To vše v malebné přírodě v bezprostřední blízkosti města Liberec.

Stavba hřiště a klubovny byla zahájena v roce 2004. Investorem a současně provozovatelem resortu je společnost Y Golf. Autorem projektu samotného hřiště s osmnácti specifickými jamkami o celkové délce asi 6,1 km je anglický architekt Keith Preston. Architektonický návrh moderní klubovny vytvořilo designové studio Miro Pistek design Bayreuth pod vedením německého architekta českého původu Miro Pisteka. Dodávku veškerého interiérového, exteriérového i nouzového osvětlení resortu zajišťovala společnost Eurolux (obr. 1).

Obr. 2. Obr. 3.

Obr. 2. Klubovna – bar
Obr. 3. Klubovna – restaurace

Klubovna je koncipována jako budova se dvěma nadzemními a jedním podzemním podlažím a s velkou terasou na úrovni 1NP. Dominantou prvního nadzemního podlaží je dlouhý bar tvaru písmene L. Po celé délce je bar akcentově nasvětlen stropními směrovatelnými svítidly Lab Interior a vestavnými směrovatelnými světlomety Victoria KR1, přední stěna barového pultu je zevnitř prosvětlena a vytváří efekt opakujících se písmen Y, promítnutých na sytě žluté krycí desce pultu. Tento prvek ve spojení se zvýrazňujícím osvětlením a prosvětlením polic na sklo a nápoje dodává prostoru na dynamice a pomáhá navodit příjemnou atmosféru (obr. 2).

Prostor baru přechází plynule do otevřené restaurace se stropem vyvýšeným až na úroveň stropu 2NP. Restaurace se díky výběru osvětlení stala nejcharakterističtějším bodem celé klubovny. Architekt Pistek zvolil pro tento prostor atypická svítidla francouzského výrobce Octavio Amado s názvem Mobil Brother. Jedná se o závěsná svítidla tvořená nepravidelnými poloprůsvitnými plastovými „polštáři„, zavěšenými na ocelovém lanku o různých délkách v rozmezí asi 1 až 5 m. Uvnitř „polštářů“ je skryta objímka pro žárovku 75 W/E27 nebo kompaktní zářivku 20 W/E27. Každé svítidlo je osazeno sedmi „polštáři„. Při denním světle vytváří svítidla dojem jakýchsi vznášejících se oblaků bílé barvy, zatímco večer při rozsvícení se jejich barva změní na sytě žlutou a skrze prosklenou čelní stěnu restaurace celý interiér prozáří okolí (obr. 3a obr. 4).

Obr. 4. Obr. 6.

Obr. 4. Klubovna – pohled z restaurace do baru
Obr. 6. Klubovna – chodba 1NP

Prostor mezi barem a hlavní komunikací, kde je výška stropu již standardní, je nepřímo osvětlen zářivkovými svítidly umístěnými ve stropních kapsách. Terasa, na kterou se vstupuje přímo z restaurace klubovny, je osvětlena hliníkovými sloupky černé barvy Simes Column o výšce 470 mm. Tyto sloupky, avšak v provedení 2 500 mm, 950 mm a 360 mm, se opakují i podél celé příjezdové komunikace k areálu, na parkovišti a podél cesty do klubovny.

V druhém nadzemním podlaží jsou umístěny VIP salonky, kanceláře a dětský koutek. Osvětlení VIP salonků je řešeno nástěnnými směrovatelnými svítidly Wever&Ducré Cosmic. Kanceláře jsou osvětleny závěsnými přímo-nepřímými svítidly Targetti Spago 2× 54 W, jejichž subtilní těleso z hliníkového profilu a parabolická mřížka dark light umožňují spojení elegantního designu a vynikajících světelnětechnických parametrů. Osvětlení dětského koutku je zajištěno kombinací nepřímého osvětlení v překladech sádrokartonového podhledu a závěsných svítidel Luxit Vola, jejichž design výborně dotváří hravé dětské prostředí.

Osvětlení všech chodeb a schodišť v obou nadzemních i v podzemním podlaží je řešeno jednoduchými stropními a nástěnnými svítidly Wever&Ducré Box a směrovatelnými reflektorovými svítidly Wever&Ducré Cosmic ES. Kombinací těchto svítidel je možné vytvářet dynamické světelné efekty (obr. 5 a obr. 6).

Obr. 5. Obr. 8.

Obr. 5. Klubovna – chodba 2NP
Obr. 8. Klubovna – zastřešená terasa

Celé podzemní podlaží je využito pro zázemí klubovny hráčů a trenérů; jsou v něm umístěny sklady, toalety a šatny. Toalety jsou osvětleny zápustnými svítidly Victoria KR1, jejichž malá zápustná hloubka umožnila instalaci do minimálně snížených podhledů (obr. 7 a 8). Pro osvětlení šaten a koupelen jsou opět využita stropní svítidla Wever&Ducré Box. Díky jednolitému a tvarově jednoduchému osvětlení prostory získávají na elegantnosti a čistotě, a plně tak splňují náročné požadavky hráčů a návštěvníků resortu. Caddy hala je osvětlena technickými stropními svítidly Beghelli-Elplast Orion. Pro výběr osvětlení skladů a dalšího zázemí byly rozhodující světelné parametry, život svítidel a co možná nejsnazší údržba; tato kritéria splňují prachotěsná svítidla Beghelli-Elplast Leader osazená elektronickými předřadníky.

Zastřešená terasa s výhledem na green je osvětlena nástěnnými svítidly Wever&Ducré Box, podbití střechy u vstupu a v zadní části domu s druhou terasou je osvětleno pouze efektovými svítidly RZB LED. Samotné logo resortu ve tvaru písmene Y je zvýrazněno exteriérovými svítidly Wever&Ducré Tube (obr. 8).

Obr. 7.

Obr. 7. Klubovna – toalety pro návštěvníky

Nouzové osvětlení klubovny je zajištěno centrálním záložním systémem CEAG. Toto řešení umožnilo architektovi vyhnout se tolik neoblíbeným nouzovým svítidlům tvaru krabice, která často narušují čistý koncept interiéru, a současně zajistit bezpečný a komfortní provoz budovy a soulad s příslušnými normami.

Jako celek působí klubovna golfového resortu Ypsilon velmi vyváženým a čistým dojmem, zároveň se však zdaleka vymyká průměru, a to především díky atraktivně řešeným prostorám baru a restaurace, ale také díky čistě a vkusně zrealizovanému zázemí. Zdařilost projektu Ypsilon Golf Resort konec konců nejlépe posoudí samotní hráči – a pro ty je „Ypsilonka„ už po dvou měsících provozu oblíbenou destinací.

P. S. na závěr: Dobrou zprávou pro český golf i českou architekturu budiž informace, že designové studio Miro Pisteka pracuje na dalším golfovém projektu – tentokrát v Praze Hodkovičkách. Společnost Eurolux opět spolupracuje na návrhu osvětlení. Věříme, že vám na stránkách časopisu Světlo budeme moci výsledek tohoto projektu brzy prezentovat.

Ypsilon Golf Resort Liberec
Investor: Y Golf
Architekt: Miro Pistek design Bayreuth
Dodávka osvětlení: Eurolux lighting s. r. o.

Kontakt: Eurolux lighting s. r. o.
BP Avenir, Radlická 714/113
158 00 Praha 5
tel.: +420 235 097 611
e-mail: eurolux@eurolux.cz
http://www.eurolux.cz