časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Xcomfort Set pro bezdrátové ovládání

|


Xcomfort Set pro bezdrátové ovládání

Ing. Jaromír Pávek, Produktový manažer Xcomfort,
Moeller Elektrotechnika s. r. o.

Radiofrekvenční systém Xcomfort firmy Moeller Elektrotechnika se zájemcům představuje ve speciální edici výrobků pro bezdrátové ovládání, v sadách tzv. Xcomfort Setech, které mohou zjednodušit ovládání domu ať už jde o řízení osvětlení, včetně jeho stmívání, vytváření světelných scén, regulaci vytápění nebo klimatizace nebo nastavení rolet či žaluzií, garážových vrat, příjezdové brány a ovládání ostatních spotřebičů. Způsobem nastavení (naprogramování) sad v „základním režimu„ pouze šroubovákem nebo v „komfortním režimu„ prostřednictvím PC se aktivují požadované funkce.

Obr. 1.

Obr. 1. Sada RF Easy Xcomfort

Sady Xcomfort jsou dodávány na trh v šesti provedeních podle účelu použití pro běžné, ale i náročné aplikace. V praxi se osvědčily sady Xcomfort s různými sestavami senzorů a aktorů pro bezdrátové stmívání osvětlení (CPAD-00/16), spínání osvětlení či jiných spotřebičů (CPAD-00/15) a sady pro ovládání rolet nebo žaluzií (CPAD-00/27). Novinkou jsou spínací sady RF EASY s bezpotenciálovým kontaktem, např. pro regulaci vytápění (CPAD-00/36). Všechny tyto komplety jsou vybaveny dvoubodovým bezdrátovým tlačítkem v designu PR20 v bílé barvě. Typ aktoru vždy určuje účel jeho použití. Roletový aktor je navíc vybaven bezpečnostními funkcemi, kdy v kombinaci s povětrnostní automatikou při dešti nebo silném větru se automaticky vysunou rolety či žaluzie do bezpečné polohy a zároveň je zablokováno příslušné tlačítko v místnosti. Ovládat rolety tlačítkem je možné až po zlepšení povětrnostních podmínek.

Pro rekonstrukci klasické elektroinstalace lze použít ekonomicky výhodnou sadu Xcomfort Easy start (CPAD-00/31) se spínacím aktorem 8 A a stmívacím aktorem 250 V·A pro R, C zátěž. Nástěnné čtyřbodové RF tlačítko v designu PR20 v bílé barvě se nalepí na zeď a může být využito pro bezdrátové ovládání obou aktorů. Technika montáže aktorů přímo do spotřebičů, svítidel či montážní krabice bez nutnosti změny kabelových vedení umožňuje „povýšit„ klasickou elektroinstalaci na tzv. inteligentní instalaci bez sekání zdí a prachu za přítomnosti obyvatel.

Obr. 2.

Obr. 2. Nastavení v „základním režimu“

Pro modernizaci klasické elektroinstalace nebo při požadavku na zlepšení pohodlí bezdrátového ovládání spotřebičů lze využít zásuvkovou sadu Xcomfort (CPAD-00/32) se dvěma přenosnými zásuvkami pro spínání spotřebičů nebo stmívání osvětlení přenosných svítidel, jež jsou připojena k dané zásuvce. Obě přenosné zásuvky je možné ovládat dálkovým ovladačem, který navíc lze s výhodou využít i pro ovládání ostatních RF aktorů.

Nastavení v „základním režimu„ (obr. 2)

Takováto funkce umožňuje snadné a rychlé nastavení RF senzorů a aktorů pouze v základních funkcích ZAP/VYP, stmívání/rozjasňování, standardní ovládání rolet nebo žaluzií, regulaci vytápění apod. Komfortní funkce je nutné nastavit s využitím PC.

Bližší informace o novinkách Xcomfort jsou k dispozici na webové adrese: http://www.Xcomfort.cz nebo na telefonu zákaznické podpory: 465 519 632.