časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Workshop Philips o moderním osvětlování měst

|

Dne 5. listopadu minulého roku představila společnost Philips svůj projekt nazvaný Sustainable Cities Tour (prezentační turné pro trvale udržitelný rozvoj měst) 2009 v České republice. Jde o celosvětovou akci, která je zaměřena na moderní osvětlování měst a má za úkol seznámit zástupce měst a obcí, architekty, projektanty i montážní firmy s aktualitami a současnými trendy v osvětlování městského prostředí. Především má co nejširší skupině zájemců zainteresovaných v této oblasti na příkladech z praxe společnosti Philips ukázat, jak významně dokáže světlo ovlivnit prostředí města. Pro prezentaci tohoto ojedinělého projektu byl vybrán zábavní areál westernového městečka Šiklův Mlýn nedaleko Brna.
 
Úvodní, velmi pečlivě a názorně připravená teoretická část programu se skládala z několika částí. Přítomní byli seznámeni s novinkami v osvětlování městských center a komunikací, dozvěděli se více o vlivu evropských směrnic na vyřazování neefektivních světelných zdrojů nebo o současném stavu zavádění LED do veřejného osvětlení či o připravovaných novinkách společnosti Philips (nejen) v tomto oboru. Závěr teoretického bloku patřil prezentaci příkladů použití LED, jako jsou např. velkoplošné obrazovky Philips, architekturní osvětlení nebo interaktivní instalace s LED.
 
Po teorii následovala část, jejímž cílem bylo zprostředkovat hostům nevšední „světelné“ zážitky v praxi tak, aby jim tato akce nesplynula s podobnými, jichž se už třeba zúčastnili. Stálá instalace dynamického architekturního osvětlení LED na strašidelném zámku Dolní Rožínka byla k tomuto účelu dokonale vhodná. Zde měli hosté možnost vyzkoušet si v praxi, jak snadno lze s takovými složitými systémy pracovat. Sami mohli vytvářet světelné efekty přímo na fasádě zámku. Kdo měl chuť vstoupit do hradu, mohl si užít i trochu strašení – opět podbarveného světelnými efekty vytvářenými za použití LED.
 
Po návratu z hradu čekalo na hosty v zasněženém pohádkově zabarveném westernovém městečku netradiční představení. Místní skupina herců-kaskadérů předvedla, jak vypadá přepadení banky na Divokém západě. Po jeho skončení se diváci přesunuli do tepla. Z příjemně vyhřátého saloonu byl na historické westernové městečko osvětlené nejmodernější technikou hezký pohled. Organizátorům se podařilo pro zúčastněné vytvořit skutečně velmi příjemnou atmosféru. Poslední vytrvalci opouštěli saloon až v časných ranních hodinách.
 
Druhý den po snídani se všichni rozjeli domů – tedy až na organizátory akce. Ty v mrazivém dni čekala demontáž několika desítek svítidel, která v ještě mrazivějším a nevlídnějším počasí den před akcí v městečku instalovali. Zaslouží si velký obdiv. Navzdory nepřízni počasí připravili ukázkovou akci, na kterou se jen tak nezapomíná.
Ing. Jana Kotková
 
Obr. 1. Proměnlivé světlo LED oživovalo i přednášky
Obr. 2. Část prezentační výstavky
Obr. 3. Názorná pozvánka na další bod programu
Obr. 4. Jedna ze stálých obyvatelek strašidelného zámku Rožínka
Obr. 5. Westernové městečko v barvách LED