časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

WINSTA: Rychlá instalace a flexibilita

|

Ing. Ondřej Dolejš, Ph.D., WAGO Elektro spol. s r. o.
 
Ve třech nových budovách společnosti SAP Deutschland AG&Co. KG v německém Walldorfu je celkem 2 000 kanceláří. Pro facility management (správa budov) společnosti SAP je důležitá různorodost využití kanceláří již při jejich navrhování. S ohledem na flexibilní vybavení kanceláří nábytkem byla použita bezdrátově řízená svítidla a decentralizovaná automatizace. Pro možnost dělat změny v zapojení osvětlení byl zvolen konektorový systém Winsta.
 
Návrh na flexibilní využití prostoru, v němž důležitou část tvoří promyšlené osvětlení, je pro dynamicky rostoucí společnost SAP velmi důležitý. V jednotlivých kancelářích jsou stojanová svítidla ovládána bezdrátově a celkové i nouzové osvětlení je tvořeno různými typy stropních svítidel . Pro elektrické rozvody, připojení komunikace DALI k řídicímu modulu a k připojení svítidel byl místo konvenční elektroinstalace vybrán konektorový systém Winsta.
 
Při změně dispozice místnosti či skupiny místností musí být změna jednoduchá a rychlá,“ říká Thomas Kopf z firmy project&engieering, facility management SAP. Konektorový systém (plug-in) pro elektroinstalaci splňuje tyto požadavky a je také výhodný při rychlé a snadné prvotní instalaci zabudovaných stropních svítidel, kdy není času nazbyt. Kabeláž je přizpůsobivá a dovoluje snadno měnit a rozšiřovat systém osvětlení při dispozičních změnách místností či při výměně svítidla. Každá společnost podílející se na výstavbě nového komplexu měla velmi krátkou dobu na montáž a zprovoznění osvětlení. Podle průběhu stavby společnost Schweickert Elektrotechnik GmbH projektovala další části budovy přímo na místě a objednávala její vybavení (osvětlení, kabeláž s konektory, rozbočovací krabice atd.).
 
Pro zabránění chybám při zapojování byly použity různobarevné konektory ze systému Winsta: červená pro rozvody malého napětí, černá pro okruhy síťového napětí, šedá pro okruhy nouzového napájení a oranžová pro řídicí moduly DALI. Proto byly jednotlivé prvky konektorového systému Winsta rozlišeny již při výrobě kabelových rozvodů na míru.
 
Významnou instalací konektorového systému Winsta v České republice jsou terminály letiště Ruzyně (Sever 2). Další použití systém Winsta našel v novém sídle ČSOB v Praze-Radlicích (obr. 3), kde byl použit k připojení svítidel u pracovních stolů (obr. 4).
 
Kontakt:
Ing. Ondřej Dolejš, Ph.D.
WAGO Elektro spol. s r. o.
Rozvodova 36, 143 00 Praha 4
tel.: 261 090 142
fax: 261 090 144
mobil: 737 215 302
 
Obr. 1. Komplex budov společnosti SAP Deutschland AG&Co. KG vybavený flexibilní instalací WINSTA®
Obr. 2. Montáž svítidla s konektory WINSTA®
Obr. 3. Sídlo ČSOB v Praze-Radlicích
Obr. 4. Připojení svítidel konektorovým systémem v podlahovém systému