časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Vzpomínka na paní Boženu Hájkovou

|

Dlouholetá pracovnice v útvarech světelné techniky a propagace n. p. Tesla Holešovice paní Boženka Hájková nás opustila 2. ledna tohoto roku po dlouhé těžké nemoci, s níž zápasila s příznačnou energií a odvahou, takže mnozí o její nemoci ani nevěděli.
 
Narodila se 13. července 1940 v Praze, vystudovala střední ekonomickou školu a do Tesly Holešovice přišla koncem šedesátých let minulého století. Pracovala jako asistentka, později jako sekretářka vedoucího odboru. Aktivně se podílela na organizaci konferencí a výstav pořádaných podnikem v rámci jeho pověření vedením výzkumu a vývoje světelné techniky v Československu.
 
V devadesátých letech pracovala jako redaktorka odborného časopisu Světelná technika (předchůdce časopisu Světlo). Při této činnosti dělala jazykovou i grafickou korekturu, vyjednávala s autory příspěvků, s tiskárnou a starala se i o distribuci časopisu. Na obsahové náplni časopisu se podílela také přímo zpracováním článků z historie světelné techniky a přípravou přílohy o zásadách správného osvětlení.
 
Její činorodá povaha, vitalita a láska k dětem našly přirozené uplatnění v práci na prázdninových táborech. Za všechny kamarády a vděčné účastníky letních radovánek zde uvádíme vzpomínku paní Silvy Žekové:
 
Milá Boženko,
Tvoji Křemílkové, Vochomůrkové, pejskové, kočičky a strašidýlka zůstávají ve všech duších Tvých dnes už dospělých táborových dětí. Nejen těch malých táborníků, kteří s rozzářenýma očima hráli Tvé etapovky, ale také, a možná hlavně, v duších nás velkých dětí, oddíláků, kterým jsi byla vždycky opravdovou táborovou mámou. Je tomu již dlouho, co utichlo Měsíční údolí v křivoklátských lesích a Tesla Holešovice už také své prázdninové tábory nepořádá, neboť se po ní dočista a do písmene slehla zem. Avšak Tvojí rukou ušitá táborová vlajka a kroniky plné fotografií a komentářů nedají zapomenout na všechny naše prázdninové taškařice. Prožívali jsme společně krásné chvíle v dobách, které samy o sobě příliš krásné nebyly. Poslední táborák dohořel, ale v našich srdcích
zůstává jeho zář, praskot, vůně a Tvůj smích.
 
Bobino. AHÓÓÓJ …
lidičky z Měsíčního údolí
 
Po ukončení vydávání časopisu Světelná technika a odchodu do důchodu ještě několik let redigovala firemní časopis Telecomu.
 
Potom se již věnovala vnukům, chatě na Sázavě a svým dvěma pejskům. Věřím, že v jiné hospodářské situaci by bývala mohla pracovat déle.
 
Za všechny bývalé kolegy a přátele Ti, Boženko, děkuji a přeji krásné sny.
Ing. Jiří Novotný, šéfredaktor
 
Obr. 1. Rozvoj světelné techniky (n. p. Tesla Holešovice, druhý zleva Ing. Jiří Khek, druhý sedící zleva Ing. Jiří Novotný, uprostřed Božena Hájková drží ceduli vedle sedícího Ing. arch. Ladislava Monzera