časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Vzpomínka na pana Milana Čapku

|

Narodil se 30. dubna 1929 v Roztokách u Prahy, ale celý svůj život prožil v Dobřichovicích a Řevnicích.
 
Ve čtrnácti letech po smrti otce nastoupil do internátu Baťových závodů v Sezimově Ústí, kde se vyučil v oboru elektrické stroje a absolvoval jako jeden z posledních baťových „mladých mužů“. Potom studoval a v roce 1953 ukončil Elektrotechnickou průmyslovou školu v Praze Na Příkopě.
 
Začal pracovat jako projektant. Nejvíce zkušeností nabyl v Hutním projektu Praha, kde se seznámil s Ing. Ottou Šulou, který mu předával své zkušenosti a získal ho pro obor světelná technika.
 
Skoro celý profesní život Milan Čapka věnovat tomuto oboru. Pracoval v Elektropodniku hl. m. Prahy např. na Generelu hl. m. Prahy, z jeho návrhu byla zavedena pasportizace veřejného osvětlení. Kromě vypracování projektů veřejného osvětlení projektoval i mnoho soustav slavnostního osvětlení historických památek, např. Karlova mostu, Staroměstské radnice, Křížovnického náměstí a Národního divadla. Mimo jiné navrhl i druhé osvětlení letenského tunelu. Byl rovněž autorem průmyslového vzoru tunelového výbojkového svítidla použitého v podjezdu pod železniční tratí Na Harfě. Světlo bylo jeho profesí i koníčkem. V 70. letech dvacátého století byl členem národního komitétu Mezinárodní komise pro osvětlování CIE.
 
V 80. letech byl zaměstnán ve Státním ústavu pro rekonstrukci památkových měst a objektů (SÚRPMO), kde vypracovával návrhy osvětlení. Pracoval rovněž jako koordinátor inženýrských sítí velkých obytných celků, např. při výstavbě Žižkova a sídliště Jánský vršek.
 
Odpočíval při rybaření, věnoval se i fotbalu a lyžování. Byl to člověk spravedlivý a přímý.
 
Zemřel náhle 14. ledna 2008 ve věku 78 let. Kdo jste ho znali, věnujte mu prosím tichou vzpomínku. Za jeho kolegy a přátele paní Milada Prošková
 
Redakce časopisu Světlo se připojuje k tomuto skromnému epitafu.