časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Vývojové trendy Beghelli-Elplast v letošním roce

|

číslo 1/2003

Vývojové trendy Beghelli-Elplast v letošním roce

Ing. Jiří Svoboda, Beghelli-Elplast, a. s.

Prvořadým a dlouhodobým marketingovým plánem naší společnosti je vytvoření kvalitní, stabilní a dostatečně široké výrobkové základny, která by uspokojila co nejširší okruh zákazníků a jejich potřeb. S tím souvisí další neméně významný úkol – vybudování technické podpory a servisu pro tyto výrobky v takové šíři, aby uvedené služby byly rychle dostupné všem našim zákazníkům. Proto je samozřejmé, že naši vývojáři, konstruktéři a technologové soustavně pracují na stále nových projektech z oblasti osvětlovací techniky.

Po čtyřech letech práce pod značkou Beghelli-Elplast je naše pozice výrobce svítidel v tuzemsku nejen brána vážně z hlediska obchodního, ale povědomí o našich svítidlech již proniklo mezi investory i konečné zákazníky. Tato skutečnost nás velmi těší, ale zároveň zavazuje k tomu, abychom se neustále zlepšovali a vybudované postavení nejen udrželi, ale pokusili se jej i vylepšit. Naše společnost se stále více orientuje na export, kdy platby za vyvezené zboží nyní tvoří zhruba polovinu obratu. S tím, jak naše svítidla pronikají na trhy střední, východní i západní Evropy, se také částečně mění pohled, kterým jednotliví zákazníci daný produkt posuzují. Zatímco na východních trzích je jednoznačně dominantním kritériem výběru výrobku jeho cena a zákazník mnohdy nemá tak vysoké požadavky na jeho kvalitu či kvalitu použitých komponent, na trzích západní Evropy je tato situace právě opačná. Zde zákazník vyžaduje kvalitu bez jakýchkoliv kompromisů, ať už se jedná o použité materiály, zdařilou konstrukci či dokonalý vzhled, a za uspokojení svých vysokých požadavků je ochoten uhradit i vyšší cenu, což platí pro špičková designová svítidla, ale i pro svítidla běžného využití.

Obr. 1.

V loňském roce připravil náš vývojový tým v předvýrobních etapách mnoho novinek. Některé z nich jsou přichystány pro sériovou výrobu a zařazeny do katalogů produktů. Některá z těchto svítidel již byla představena v minulém roce, další z množství nových svítidel, která letos naše firma uvádí na trh, jsou podrobněji popsána na konci tohoto článku. Kromě zcela nových svítidel, která jsme v loňském roce zavedli nebo připravili do sériové výroby, jsme mnoho dalších svítidel z menší či větší části inovovali. Jedná se o drobné technologické, materiálové nebo funkční úpravy, které vedou ke zdokonalení vlastností svítidla z hlediska zlepšení montáže, technických vlastností nebo funkce. Produkty jsou inovovány kontinuálně v průběhu roku na základě poznatků z praxe našich zákazníků, kteří nás informují o svých zkušenostech. Za ideální informační cestu pro tyto změny a pro udržení dobrého kontaktu se zákazníky považujeme pravidelné semináře a školení, které pro naše zákazníky, projektanty a architekty pořádáme během celého roku v Brně a které v letošním roce rozšíříme i do naší pobočky v Praze. Program uvedených akcí přizpůsobujeme a rozšiřujeme podle specifických požadavků účastníků. Většinou jsou zde zahrnuty i nejnovější informace našich hlavních dodavatelů a výrobců v souvisících oborech, jako jsou světelné zdroje, materiály používané při výrobě mřížek a jejich vlastnosti, použití elektronických předřadníků ve svítidlech a nebo výhody regulace osvětlovacích soustav.

Svítidla Crab – série 51-07, pro uliční osvětlení (obr. 1)

Obr. 2.

Jednoduché těleso svítidla je z vyztuženého nylonu šedé barvy. Reflektor z hliníkového plechu zajišťuje potřebnou světelnou účinnost svítidla a tvar křivky svítivosti. Výklopný difuzor z transparentního plastu odolává nárazům a náhlým změnám teplot. Třída krytí svítidla je IP54. Svítidlo je určeno pro osazení sodíkovou výbojkou 50 a 70 W.

Svítidla Canes – série 09, pro osvětlení interiérů (obr. 2)

Svítidlo z ocelového bíle lakovaného plechu s jednoduchým, ale atraktivním designem je určeno pro osazení zářivkami T5 (standardně 28 a 35 W). Je uzpůsobeno k samostatné montáži na strop nebo na závěs (lankový nebo trubkový). Rozložení světelného toku může být přímé nebo přímé-nepřímé a lze si vybrat mezi parabolickými nebo rovinnými mřížkami s lamelami stromečkového profilu (obojí ve vysoce leštěném nebo matovaném provedení). Svítidla jsou dostupná v jednozdrojové a dvouzdrojové verzi, přičemž je možné vyrobit i speciální verzi se dvěma zdroji, avšak se stejnou šířkou, jakou má jednozdrojové svítidlo.

Obr. 3.

Nouzové svítidlo Leggera Sign (obr. 3)

Nouzové svítidlo Leggera je přizpůsobeno pro použití jako bezpečnostní a informační značka s oboustranným piktogramem a doplňkovým osvětlením podlahy pod svítidlem. Umožňuje tak využít jedno z nejdostupnějších nouzových svítidel Beghelli jako stropní oboustrannou značku s vnitřním osvětlením a zároveň pro zajištění osvětlení podlahy. Deska pro piktogram je vyrobena z čirého akrylátu, upraveného pro prosvětlení piktogramu. Osvětlenost podlahy je použitím akrylátové desky snížena jen minimálně!

Uvedená svítidla jsou aktuálními novinkami v našem sortimentu. Jestliže některé z nich čtenáře zaujalo, rádi jim zašleme podrobnější informace. Seznámit se s celým naším sortimentem a prohlédnout si, jak svítidla vznikají, lze při účasti na některém z našich seminářů, které se konají v sídle společnosti v Brně. V případě většího zájmu jsme schopni uspořádat seminář i jinde – podle přání zákazníka.

Beghelli-Elplast – svítidla pro Vás! - DÁVÁME SVĚTLU ROZMĚR

Beghelli-Elplast, a. s.
Brno
Poříčí 3a
659 08 Brno
tel.: +420 531 014 111
fax: +420 531 014 210
e-mail: beghelli@beghelli.cz
http://www.beghelli.cz
http://www.beghelli.sk

Bratislava
Rožňavská 17
831 04 Bratislava
tel.: +421 244 631 821
fax: +421 244 631 822
e-mail: beghelli@beghelli.sk