časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Vývoj osvětlení od nejstarších dob po současnost

|


Vývoj osvětlení od nejstarších dob po současnost

Muzeum Šumavy

Muzeum Šumavy zaměřuje svou činnost na dokumentování minulosti i současnosti Šumavy. Má tři muzejní budovy – v Sušici, Kašperských Horách a v Železné Rudě. Muzeum vlastní rozsáhlé přírodovědné i historické sbírky.

Obr. 1.

Obr. 1. Muzeum Šumavy

Expozice v Kašperských Horách je věnována přírodě Šumavy a životu a práci lidí na Šumavě v minulosti (hornictví, sklářství, lidová hudba, zemědělství apod.). Pod záštitou předsedy vlády ČR Ing. Jiřího Paroubka zde byla 28. května 2005 zahájena slavnostní vernisáží výstava Spoutané paprsky – Osvětlování a svítidla v průběhu staletí. Výstava byla připravena ve spolupráci s Národním technickým muzeem v Praze a potrvá do 31. října 2005. Poté se přestěhuje do Jablonce nad Nisou, kde bude k vidění od února 2006.

O výstavě Spoutané paprsky

Výstava představuje nejrůznější druhy osvětlení od nejstarších dob po současnost a ukazuje svítidla charakteristická pro konkrétní období vývoje osvětlování v kontextu každodennosti tehdejšího člověka. Je rozčleněna do osmi oddílů.

Obr. 2.

Obr. 2. Kurátorka výstavy PhDr. Jitka Lněničková se zástupcem firmy Philips, který názorně předvádí tzv. nerozbitnost nového světelného zdroje

Louče a pochodně
Časově nejstarší období reprezentuje na výstavě oddíl loučí a pochodní, kde jsou představeny různé loučníky (držáky loučí).

Olejová svítidla
Druhý oddíl výstavy je věnován více než dvoutisíciletému vývoji olejových svítidel. Zde jsou nejstaršími exponáty římské keramické olejové kahany. Expozici uzavírají nejpokročilejší typy olejových lamp z poloviny 19. století a nádobky na olejové světlo ze 20. století.

Svícny
Dlouhou historii zachycují také svícny ve třetím oddílu. Zde je možné upozornit např. na výtvarně vynikající litinové svícny z počátku 19. století, barokní mosazné a cínové svícny apod.

Interiérové i exteriérové plynové osvětlení
Čtvrtý oddíl výstavy představuje interiérové i exteriérové plynové osvětlení, zčásti v trojrozměrné a zčásti jen v obrazové podobě, vzhledem k malému počtu dochovaných plynových svítidel.

Obr. 3. Porcelánový svícen z poloviny 19. století (ze sbírek Muzea Šumavy, foto Marek Vaneš)
Obr. 4. Petrolejové lampy z 80.- 90. let 19. stolet. (ze sbírek Národního technického muzea v Praze, foto Marek Vaneš)
Obr. 5. Secesní elektrický lustr (z fundusu Barrandovského studia, foto Marek Vaneš)

Obr. 3. Obr. 4. Obr. 5.

Petrolejové lampy
Pátý oddíl výstavy je věnován petrolejovým lampám. V tomto oddílu lze upozornit na mimořádně kvalitní luxusní petrolejové lampy z produkce firmy R. Ditmar.

Lihová, benzinová a acetylenová (karbidová) svítidla
V šestém oddílu výstavy jsou společně představeny lihová, benzinová a acetylenová (karbidová) svítidla. Ta uzavírají expozice neelektrického osvětlení.

Nejstarší elektrická svítidla a světelné zdroje
Jak již vyplývá z předchozího textu, sedmý a nejrozsáhlejší oddíl výstavy je věnován elektřině. Zde jsou představeny unikátní staré žárovky ze sbírek Národního technického muzea a také řada elektrických svítidel, především z první poloviny 20. století. Například lustry v secesním stylu z prvního desetiletí dvacátého století, unikátní lampa spojená s rozhlasovým přijímačem ze 30. let dvacátého století či soubor krytů elektrických svítidel ze sbírek Muzea Šumavy.

Obr. 6.

Elektrická svítidla a světelné zdroje současnosti
Osmý oddíl výstavy tvoří expozice nejrůznějších druhů elektrických svítidel současnosti. V rámci tohoto oddílu jsou prezentovány moderní žárovky, kapesní svítilny, křišťálové lustry, solární svítidla, lampy Tiffany v secesním stylu a moderní plastová a skleněná svítidla. Zde jsou představeni i sponzoři výstavy, např. Philips a Preciosa. Pro zájemce je zde k dispozici také časopis SVĚTLO, který je rovněž partnerem výstavy.

Doprovodná publikace
K výstavě vychází i stejnojmenná doprovodná publikace, zachycující na 64 stranách stručně v češtině, angličtině a němčině základní etapy vývoje osvětlování a svítidel. Je vybavena bohatým obrazovým materiálem, ukazujícím exponáty z výstavy i různé historické dokumenty. Samostatnou částí publikace je 24 stran inzerátů z let 1859 až 1949, které dokumentují existenci mnoha firem i produkci známých i dnes již zapomenutých výrobců svítidel. Publikace stojí 199 korun a od června ji lze koupit v Muzeu Šumavy.

Výsledkem téměř dvouleté „mravenčí„ práce kurátorky výstavy PhDr. Jitky Lněničkové je tento ojedinělý projekt, který vzhledem ke svému profesionálnímu zpracování a vypovídací hodnotě jistě zaujme nejen odborníky z oboru, ale i širokou laickou veřejnost. Rozhodně stojí za zhlédnutí.

Otevírací doba výstavy:
denně mimo pondělí od 9.00 do 17.00 h
Bližší informace:
ředitelství Muzea Šumavy
tel.: 376 528 850

-jk-