časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Využívání netradičních zdrojů energie v Dánsku

|


Využívání netradičních zdrojů energie v Dánsku

V roce 1970 dováželo Dánsko asi 95 % energie. Za 30 let se však stalo nejen energetickým nezávislým, soběstačným státem, ale navíc i vývozcem energie.

Vzrůst cen ropy vedl k tomu, že Dánové neplýtvají energií a spotřebovávají ji pouze v rozsahu svých potřeb. Dále Dánsko investovalo do alternativních, obnovitelných zdrojů energie.

Například velký rozvoj využití větrné energie přivedl tuto zemi na místo vedoucího výrobce větrných elektráren na světě. Dalšími zdroji energie jsou tepelné kolektory na fasádách a střechách domů. Fotovoltaické panely se (údajně s ohledem na klimatické podmínky) zatím příliš neujaly, přestože se stále předvádějí a zavádějí.

Domy jsou vytápěny centrálním dálkovým vytápěním s velmi dobře izolovanými teplovodními rozvody. Uplatňují se různé zdroje tepla, např. geotermální, solární, odpadní teplo a spalování odpadů. Uhlí a zemní plyn se zde využívají jen ve špičkách ke krytí zvýšené potřeby.

Existují ještě další netradiční způsoby a zdroje získávaní energie.

Zajímavá je v Dánsku např. doprava osob. Do práce a zpět jezdí 30 % lidí na kole, okolo 30 % osob využívá hromadnou dopravu a jen asi 30 % obyvatel používá automobily.

Naše čtenáře bude jistě zajímat, jak racionálně Dánové využívají energii pro osvětlování. Kromě běžně známých, i u nás používaných způsobů Dánové dbají na to, aby při veřejném osvětlení svítidla zbytečně neosvětlovala fasády domů a aby jejich světlo dopadalo pouze na plochu vozovky a přilehlých chodníků. Je zabráněno tomu, aby unikalo vzhůru, do vesmíru. Svítidla jsou zvláště sloněna.

Výjimkou je architektonické osvětlení památných objektů.
[LD + A, březen 2005.]

(DVĚBÉ)