časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Výstava obrazů v prezentačních prostorech Etna

|

Dne 25. června 2009 v 18 hodin se v Mečislavově ulici v prezentačních prostorách společnosti Etna sešli zástupci z řad architektů, galeristů, projektantů, obchodních partnerů a přátel společnosti při příležitosti slavnostního zahájení výstavy obrazů Zbyňka Slavíčka*).
Výstavu uvedli panové akad. arch. Ing. Miroslav Řepa a Ing. arch. Jasan Burin, který nepřítomného výtvarníka zastupoval. Přítomní se mohli při této příležitosti také seznámit s novým zástupcem italského výrobce svítidel iGuzzini pro ČR, panem Ezio Zazzini, který byl hostem této akce. Vystavené exponáty jsou osvětleny dvěma typy směrovatelných lištových svítidel iGuzzini - Shuttle a Parallel, určenými pro galerijní osvětlení. Svítidlo Shuttle je úzkoúhlé směrovatelné svítidlo, jehož součástí je elektronický stmívatelný transformátor. Pro některé obrazy byla tato svítidla doplněna optickými hlavicemi, které umožňují ostré světelné ohraničení, což se na bílé stěně ukazuje jako velice působivé osvětlení. Parallel je širokoúhlé směrovatelné svítidlo, které se dobře uplatní pro osvětlení obrazů velkých formátů, vystavených na stěně s temně červenou výmalbou. Intenzita osvětlení svítidel Parallel je regulována centrálně.
 
Výstava, kterou lze zároveň považovat za ukázku správného nasvětlení obrazů, bude k vidění od pondělí do pátku od 9 do 17 hodin až do 30. září 2009. Všichni zájemci jsou srdečně zváni.
Ing. Jana Kotková
 
Obr. 1. Ing. arch. Jasan Burin (vpravo) v rozhovoru s fotografem Petrem Janžurou
Obr. 2. Autoportrét Zbyňka Slavíčka
Obr. 3. Směrovatelná svítidla iGuzzini určená pro galerijní osvětlení a) Shuttle b) Parallel
 

*) Zbyňek Slavíček se narodil 10. 5. 1932 v Praze. V letech 1949 až 1953 studoval na Vysoké škole umělecko-průmyslové v Praze v atelieru profesora A. Kybala. V roce 1953 byl přijat na Akademii výtvarného umění v Praze do atelieru profesora M. Holého. Akademii ukončil v roce 1958 dvěma čestnými doktoráty. Má za sebou řadu výstav v ČR i zahraničí.