časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Výstava art & interior

|

číslo 1/2002

Výstava art & interior

Ve dnech 21. až 24. února 2002 přivítal Veletržní palác v Praze návštěvníky komplexu výběrových výstav nábytku, osvětlení a bytových doplňků.

Obr. 1.

Komerční část výstavy byla zaměřena na interiér a jeho dokonalé provedení. Ve velké a malé dvoraně a v přilehlých prostorech se představily firmy, které vyrábějí a dovážejí špičkové předměty soudobého designu: nábytek, osvětlení a bytové doplňky.

Osvětlení je nedílnou součástí interiéru a v současné době je kladen stále větší důraz na jeho kvalitu. I v této nomenklatuře bylo z čeho vybírat. Kromě komplexní nabídky interiérových studií zde svítidla známých designérů (převážně italských) nabízelo několik specializovaných firem: Elios lighting, s. r. o., Eurolux lighting, s. r. o., Hagos, s. r. o., Horizont, s. r. o., SELENE s. r. o., Sirius design a Williams galerie světla. Firmě Sirius design udělil časopis Nový IN cenu za design a kreativitu vlastní plochy v malé dvoraně Veletržního paláce (kvalita prezentace a mimořádné zpracování).

Nekomerční součástí komplexu byly výstavy – přehlídky českého a zahraničního designu (od 21. 2. do 24. 3.), umístěné v mezaninu a prvním patře Veletržního paláce přímo ve sbírkách moderního a současného umění Národní galerie v Praze. Díla tří českých výtvarníků v projektu Místo očisty (nový pohled na svět koupelen, „místa očisty“ nejen těla, ale i ducha) jsou spjata se světlem, které expozice zútulňuje (obr. 2a, 2b a 2c). Firmy Hagos (viz článek Svítidla, jejich design a nové pohledy na užití plastů), Eurolux a Sirius design zapůjčily vzorky svítidel z plastu na III. přehlídku zahraničního designu. Čestným hostem výstavy byl britský design – HOMO@HABITAT, The Evolution of British Lifestyle Design. V atraktivním a u nás ojedinělém podání se zde představily všechny hvězdy britského designu.

Obr. 2. Obr. 3. Obr. 4.

Obr. 2a. Odpočívárna – MgA. Lucie Mlynářová (diody LED přenášejí barvy ze stropní projekce změtí hadovitých kabelů do akrylátových kokonů a mění atmosféru prostoru)
Obr. 2b. Místo očisty – Ing. arch. David Vávra (pro svou vanu vyrobil ve stejném lineárním designu měděná nástěnná svítidla a lustr; tvary paprsků světla vycházejících ze svítidel násobí ornament na obkladech)
Obr. 2c. Cinema vana – MgA. Pavel Šťastný, kurátor projektu Místo očisty (jeho vana je čirá, ze speciálního materiálu Lucite Ices, který funguje jako filmové plátno; vana je vsazena do hliníkového rámu ze systému Fractal, přes jehož kruhovité otvory probleskuje světlo ze spodní projekce od S Pro Alfa; prosvětlené schody navozují atmosféru kina)

Pořadatelem tohoto komplexu výběrových výstav je Agentura Carolina. Na organizaci obou přehlídek interiérového designu spolupracovala Národní galerie Praha.

Na ploše asi 8 200 m2 (3 200 m2 komerční a 5 000 m2 nekomerční část) se představilo 170 firem. Zmíněnou akci během čtyř dnů zhlédlo přibližně 15 000 návštěvníků.

jk