časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Výrobní řada světlometů Spotlight „mini“ pro architektonické osvětlení

|

číslo 1/2004

Výrobní řada světlometů Spotlight „mini“ pro architektonické osvětlení

Alena Neumanová, Osvětlovací technika Vít Pavlů

Tradice fiirmy Spotlight na trhu činí již více než třicet let. Za tu dobu vyvinula a sériově vyrobila množství světlometů pro zábavní průmysl. Jedná se o reflektory s Fresnelovou nebo PC čočkou, profilové projektory, symetrická a asymetrická plošná svítidla, efektové světlomety, sledovací spoty atd.

Obr. 1. Obr. 2. Obr. 3.

Výrobní sortiment je skutečně rozsáhlý. Zahrnuje halogenové reflektory od 300 do 5 000 W, výbojkové světlomety od 150 do 4 000 W, buď manuálně ovládané, nebo motorizované verze. Všechna tato zařízení se s úspěchem dodávají k využití na divadelních a koncertních scénách, do TV a filmových studií.

Na základě dlouhodobých zkušeností a zkušeností se zachováním standardně vysoké kvality produktů byla zahájena výroba řady „mini„. Obr. 1. Ta je určena pro nasvícení výloh a interiérů obchodů, pro výstavní stánky, muzea, umělecké galerie, kostely, recepce, hotely, reklamní akce atd. Uvedená výrobní řada je vhodná i k nasvícení bytových interiérů.

Její hlavní vlastností je vysoká flexibilita, která umožňuje plně využít kreativitu při řešení nasvícení prostoru. S pomocí popisovaných reflektorů lze dosáhnout výrazného nasvícení detailů, vytvořit měkké stíny, hloubku, kontrast a zabarvení atmosféry.

Základními modely této řady jsou: miniFresnel, miniPC, miniProfile a miniProfile zoom.

Každý model je vyráběn v různých verzích v závislosti na výběru světelného zdroje. Lze si vybrat z typů s halogenovou žárovkou nebo s výbojkou s možností stmívání nebo úspornou variantu světelného zdroje s dlouhou životností. Tato výrobní řada zahrnuje též možnost doplnit rozsáhlé množství prvků variabilního příslušenství, jako jsou např. čtyřlisté otočné klapky, uchycovací přípravky, skleněné barevné filtry apod. Pro instalaci lze využít hliníkovou konstrukci s vodicími a napájecími lištami. Standardně jsou tyto výrobky v černém provedení, na zakázku je lze vyrobit v jakémkoliv odstínu RAL, podle požadavků vzhledu interiéru.

Obr. 5.

miniPC a miniFresnel

Verze miniPC (s plankonvexní čočkou), obdobně jako miniFresnel, má světelný kužel s možností nastavit šířku světelné stopy. Na rozdíl od Fresnelovy čočky je paprsek více ohraničený a v případě úzkého kuželu vykazuje větší svítivost. Všeobecně platí pravidlo, že reflektory s PC čočkou se osazují tam, kde je třeba osvětlit určitý předmět tak, aby jeho okolí zůstalo tmavé. Tento způsob je vhodný zejména do muzeí, kostelů a do prostorů, v nichž je zapotřebí dosáhnout kontrastu mezi světlem a stínem.

Typ miniFresnel umožní nasvícení s měkkými okraji kuželu od 7,5 do 53°.

Příslušenstvím obou uvedených variant jsou čtyřlisté otočné klapky a barevné filtry. Pro nejvhodnější nasvícení jsou k dispozici různé verze pro výbojky i halogenové žárovky.

miniProfile a miniProfile zoom

Typ miniProfile vyzařuje kruhový světelný svazek s variabilní úhlovou velikostí a ostrostí okrajů. Zároveň lze světelný svazek tvarovat nastavitelnými ořezávacími clonami nebo příslušnými kovovými nebo skleněnými goby.

Obr. 6.

Projekce paprsku může být ve verzi miniProfile zoom upravena nastavením dvou čoček v objektivu, ve verzi miniProfile fixním ostřením (čočky objektivu s rozdílnou zaostřovací vzdáleností).

Nejrozšířenější využití uvedeného typu reflektoru je zvýrazňující osvětlení. V tomto případě lze dosáhnout podstatně větší intenzity osvětlení objektu ve srovnání s okolním prostorem. Je též vhodný pro přesnější aplikace, např. osvětlení plochy obrazů. Zde je možné s využitím ořezávacích clon koncentrovat paprsek přesně na plochu vystaveného objektu.

Jsou-li použita kovová nebo skleněná goba, je možné promítat obrazy, které se využívají např. v bankách, hotelech a výstavních prostorách k informování návštěvníků nebo k reklamním účelům apod.

Obr. 7.

Pro zvolení nejvhodnějšího nasvícení lze opět využít různé verze pro výbojky i halogenové žárovky.

Fotografie osvětlení reflektory mini jsou z archivu firmy Spotlight. Výrobky této firmy v ČR distribuuje firma Osvětlovací technika Vít Pavlů.

Pozn. red.: V textu jsou ponechány reflektory místo světlometů. Nejedná se o kodifikovaný odborný termín. Tento profesní žargon je na přání autora zachován.

OSVĚTLOVACÍ TECHNIKA VÍT PAVLŮ
Bronzová 24/2
155 00 Praha 5
tel.: 238 517 311, 235 516 331
fax: 235 518 243
e-mail: otvpavlu@czn.cz
http://www.otvpavlu.cz