časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Vynikající výrobek roku 2006 a Český interiér 2006 v Betlémské kapli

|


Vynikající výrobek roku 2006 a Český interiér 2006 v Betlémské kapli

Výsledky národní designérské soutěže Vynikající výrobek roku 2006 a soutěžní přehlídky Český interiér 2006 byly 11. dubna 2006 slavnostně vyhlášeny v Betlémské kapli v Praze.

Český interiér 2006

Jedenáctý ročník soutěžní přehlídky Český interiér (dříve Interiér roku) vyhlásily Design centrum ČR a Česká komora architektů ve spolupráci s Unií výtvarných umělců České republiky a Stavebního centra EDEN 3000. Přehlídka byla zaměřena na veřejně přístupné i soukromé interiéry předané k užívání od 1. ledna do 31. prosince 2005 na území ČR. Porota hodnotila 43 soutěžních prací.

Obr. 1.

Obr. 1. Interiér kostela sv. Kateřiny v Ostravě-Hrabové (Kompletní osvětlení kostela vyráběla a dodávala podle plánů architekta Štěpána firma Ateh.)

Hlavní cena Český interiér 2006 byla udělena Ing. arch. Zdeňku Fránkovi za Dům s ateliérem – polyfunkční dům (bydlení, ateliér, kanceláře) v Brně. Porota ocenila silný prostorový a materiálový koncept oproštěný od závislosti na dokonalosti provedení.

Cenu UVU ČR obdržel Ing. arch. Marek Štěpán za interiér kostela sv. Kateřiny v Ostravě-Hrabové. Předmětem ocenění je interiér dřevěného kostela z 15. století rekonstruovaného po požáru. Interiérové prvky materiálově korespondují se stavbou, jejich design citlivě navazuje na fragmenty původní stavby.

Vynikající výrobek roku 2006

Tato národní designérská soutěž patří mezi nejstarší profesní soutěže, které se v ČR ohledně designu pořádají. Od roku 1991 ji vypisuje a organizuje Design centrum ČR. Od roku 2002, kdy byla zařazena mezi stěžejní akce Národní politiky podpory jakosti ČR, je pořádána ve spolupráci s Radou České republiky pro jakost. Ze 130 přihlášených projektů bylo k ocenění vybráno 27, z nichž 15 bylo oceněno Dobrým designem, 11 získalo Vynikající design, 1 práce obdržela Národní cenu za design 2006. Mezinárodní porota udělila dalších pět cen národních (za publicistiku, významný přínos k rozvoji designu, propagaci designu, ekologický design a za manažerský počin v oblasti designu) a jednu mezinárodní (Design Prestige).

Obr. 2.

Obr. 2. Návrh svítidla Ledtech pro osvětlení interiérů

Dále je článek s ohledem na zaměření časopisu věnován pouze vybraným soutěžním exponátům z oboru světelná technika.

Ploché stavebnicové svítidlo Ledtech

Návrh svítidla Ledtech pro osvětlení interiérů, design ing. arch. Jan Louda, získal v kategorii vize, koncepty, teorie ocenění Dobrý design 2006.

Idea:
Využití vysokovýkonné diody LED Luxeon Emiter americké výroby pro konstrukci interiérového svítidla. Konstrukce svítidla velikosti kreditní karty s osou světelného svazku kolmou na plochu tělesa svítidla, využívající optické vlastnosti zdroje (diody) nebo v kombinaci s vloženou optikou zabraňující oslnění bodovým zdrojem. Svítidlo je otočeno podle jedné osy nebo vybaveno kompletním dvoukloubovým kardanovým závěsem, osazeno 3W, popř. 5W diodou LED, pro zvýšení světelného výkonu se předpokládá aditivní sdružování světelných modulů. Design svítidla je především ovlivněn nutností chlazení světelného zdroje (diod). Napájení systému je řešeno hliníkovým profilem tvaru U, který je možné integrovat do stěn interiéru nebo nábytku.

Obr. 3.

Obr. 3. Svítidla Aquarium

Realizace:
Prototypy Ledtech/W „oplatka„ byly sestaveny z vyražených hliníkových plechů tloušťky 1 mm tak, aby bylo dosaženo co největší chladicí plochy pro vysokovýkonné LED Luxeon. Na funkčních prototypech se měřila svítivost a dosahovaná teplota. Nevýhodou tohoto řešení je relativně vysoká výrobní cena a snížená prachotěsnost. Na základě poznatku, že chladicí plochu lze radikálně zmenšit, byla změněna koncepce svítidla tak, že chlazení je zajištěno žebry vystupujícími kolmo ze skeletu svítidla na jeho zadní stěně. To umožňuje dále zmenšit stavební výšku svítidla, zvláště při využití patentované „side emiting diody„ Luxeon. Tato dioda vyzařuje více než 95 % světelného výkonu v rovině kolmé na osu, což umožňuje přemístit optické prvky mimo osu zdroje. Výsledkem této koncepce je řada extrémně plochých svítidel Ledtech/WW, která jsou konstrukčně, a tím také výrobně triviální. Do hliníkového výkovku (nebo tlakového odlitku) korpusu je vložena polykarbonátová čočka, napájecí a řídicí člen. Svítidla jsou nabízena ve dvou provedeních: s kruhovou čočkou pro světelný kužel v ose diody LED a s parabolickou plochou čočkou pro svítidlo typu „štěrbina„ s výstupem světla bokem svítidla pro bezpečnostní osvětlování hran schodů apod.

Řídicí člen transformuje napětí z 12 V a umožňuje regulovat světelný výkon. Je vybaven pamětí, která uchová nastavené parametry i při vyjmutí svítidla z napájecí lišty. Napájení svítidla 12 V je řešeno pomocí hliníkového profilu tvaru U (10 × 10 mm). Svítidla jsou k této liště v jakémkoliv místě připojována unikátním zámkovým tzv. Klip-systémem, takže svítidlo lze vypnout jeho vyjmutím palcem a ukazovákem jedné rukou z napájecí lišty. Povrchová teplota korpusu svítidla nepřesahuje 40 °C. Stejně je připojován i napájecí zdroj velikosti nabíječky mobilních telefonů (díky minimálnímu odběru LED).

Výsledkem je nová generace svítidel, kdy se světelný zdroj v interiéru vizuálně uplatní, pouze je-li zapnutý. Ve vypnutém stavu je skryt nebo odložen. Svítidlo tak poskytuje maximální uživatelský a estetický komfort.

Řada svítidel Aquarium

Typová řada svítidel Aquarium, design Ing. arch. Miloš Zimula a Ing. arch. Dalibor Borák, výrobce Ateh, spol. s r. o., která získala ocenění Dobrý design 2006, se snaží o ucelenou nabídku hranatých svítidel.

Obr. 4.

Obr. 4. Klika se spínačem patentovaného systému ovládání osvětlení Nissot

Řadu tvoří především přisazená svítidla (stropní a nástěnná) různé velikosti, osazená zářivkami o různém příkonu podle velikosti svítidla. Základní řada je doplněna variantami závěsných, stojanových a stolních typů. Kovové části svítidla jsou vyrobeny z kartáčované korozivzdorné oceli, stínidlo je z organického opálového skla (plexi).

Řada Aquarium se od jiných obdobných svítidel odlišuje především téměř vyčerpávající obsáhlostí variant, důrazem na jednoduchost v detailu a možností doplnit některé typy zdrojem pro nouzové osvětlení. Po dohodě dodavatel nabízí možnost výroby svítidla atypické velikosti.

Modelová řada klik patentovaného systému ovládání osvětlení Nissot

Kolekce dveřních klik Nissot New Generation se spínáním systému nové generace bezdrátového elektronického ovládání osvětlení Nissot (design prof. M. Knížák, Dr.A., autor řešení PhDr. Miroslav Vlček, výrobce Microset, s. r. o.) získala ocenění Vynikající výrobek roku 2006. Kliky, jejichž součástí je spínání systému, jsou jedním z mnoha prvků systému Nissot. Klika a spínač jsou tvaroslovně propojeny do jednotného výrazu (výrobce nabízí šest variant řešení). Možnost snížit náklady na elektroinstalaci díky podstatně nižší materiálové náročnosti rozvodné sítě (bezdrátové ovládání) a úspory materiálu a následně přispět ke snížení ekologické zátěže životního prostředí ocenila porota Cenou za ekologický design.

Svítidlo Orion EC.Digital

Stahovací svítidlo, přihlášené Františkem Hrádkem, jednatelem výrobce Draco s. r. o., sice ocenění nezískalo, ale podle redakce časopisu Světlo si je také zaslouží. Jeho krása může vyniknout pouze v nainstalovaném stavu, což první výběr soutěžních exponátů neumožňuje. Svítidlo, příjemně osvětlující stůl v expozici časopisu Světlo na výstavách Tendence a Pragointerier, budilo velký zájem návštěvníků.

Obr. 5.

Obr. 5. Stahovací svítidlo Orion EC.Digital

Svítidlo je určeno a navrženo pro osvětlení jídelních, konferenčních nebo barových stolů atp. Uplatní se tam, kde je zapotřebí docílit neoslňující osvětlení scény v nejtěsnějším okolí (podle potřeby lze elektronicky nastavit různé světelné režimy).

Je vyrobeno z kvalitních trvalých a vysoce odolných materiálů. Jeho povrch je dlouhodobě stálý a snadno se ošetřuje. Kovové díly protizávaží a díl nesoucí stínidlo jsou z mosazi, leštěný povrch je leskle galvanicky chromován. Stropní růžice je ocelová, leštěná, s lesklým galvanickým chromem. Závěsné lanko je měděné, pocínované. Duše lanka je z kevlaru; při případném vysokém opotřebení lanka zajišťuje kevlar mechanickou pevnost závěsu. Stínidlo je ručně vyrobeno z jakostního dvouvrstvého, opálového a barevného, foukaného skla. Jeho průměr je 145 mm.

Velkým rozsahem zdvihu závěsu lze svítidlo nastavit do potřebné polohy, a tím regulovat velikost osvětlené plochy. Vestavěný programovatelný stmívač dobře zajistí požadavky na intenzitu a funkčnost osvětlení. Při jeho instalaci odpadají všechny práce spojené s použitím klasických stmívačů. Snadná je také montáž do současných světelných rozvodů. Jemný závěs svítidla nenarušuje komunikaci osob u stolu, i když je svítidlo v minimální výšce. Jeho křehký vzhled v interiéru neruší. Při vytažení do maximální výšky svítidlo nebrání při úklidu.

Napájení: elektronický transformátor 230 V/50 Hz – 12 V, SELV, výstup na lanka 12 V, SELV odolává trvalému zkratu, žárovka halogenová 12 V/max. 50 W, satén, G6,35, hmotnost asi 750 g.

Ing. Jana Kotková