časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Výkonové LED

|

číslo 2/2003

Výkonové LED

Na trhu se v poslední době stále častěji objevují optoelektronické světelné zdroje, tedy součástky na bázi emise záření z polovodičového přechodu. V podstatě jde o elektroluminiscenční diody označované všeobecně známou zkratkou LED (Light-Emitting Diode). Samotný princip vzniku záření v důsledku rekombinace částic na polovodičovém přechodu, doprovázené emisí fotonů, je znám již několik desetiletí. Avšak využití k osvětlování, tedy výkony v řádu wattů, umožnil až výrazný pokrok v technologii polovodičů.

Obr. 1.

Emitované záření z LED zahrnuje celé spektrum vlnových délek od ultrafialové (asi 350 nm) až po infračervenou (1 550 nm). Barva záření je dána především typem součástky, ale lze ji ovlivnit i způsobem napájení.

Příkladem novější součástky je výkonový světelný zdroj v pouzdře TO-66, jehož svíticí plocha je tvořena rastrem (5×12) z 60 jednotlivých LED. Lze zvolit z více než 20 pevně nastavených vlnových délek záření, které se navenek projevuje jako UV, fialové, modré, zelené, žluté, červené a infračervené. Pro osvětlování je dána přednost jasně bílému světlu.

Každý čip rastru je řízen velmi citlivě malým proudem, což při využití možnosti chlazení pouzdra TO-66 umožňuje dosáhnout extrémní délky života součástky – až 100 000 hodin. Kompletní světelný zdroj s příslušenstvím je kromě vlastních LED doprovázen řadou komponent: čočka, tepelný štít, chladič, zdroj proudu a řídicí elektronické obvody.

Hlavním určením tohoto světelného zdroje je využití pro všeobecné osvětlování, ale existují i jiné aplikace např. pro infračervené dálkové ovládání, vytvrzování epoxidových pryskyřic, terapeutické jednotky v lékařství, zařízení pro noční vidění, zabezpečovací zařízení, výstražná světla atd.
[Tisková informace Roithner Lasertechnik, březen 2003.]