časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Výkonné núdzové LED svietidlá od firmy SEC Lighting

|

Firma SEC Lighting má ako jediný výrobca svietidiel na trhu Českej republiky a Slovenska dlhoročné skúsenosti s vývojom a výrobou vlastných elektronických predradníkov pre diody LED. Ako prvá začala dodávať núdzové LED svietidlá už v roku 2003, čím vtedy výrazne predbehla dobu, ale dlhoročné skúsenosti sa jej dnes vracajú jako výrazná konkurenčná výhoda na trhu.
 

Núdzové LED svietidlá SEC

 
Firma SEC priniesla v poslednej době na trh opäť viacero nových alebo inovovaných modelov núdzových svietidiel vybavených výkonnými diódami LED značky Cree alebo Philips Rebel, ktoré parametrami niekoľkonásobne prevyšujú bežné „dovozové“ svietidlá. Úlohou firmy bolo vyrobiť LED svietidlá výkonovo porovnateľné so žiarivkovými a naplno využiť výhodu dlhšieho života na zníženie servisných nákladov. Tie sú pri žiarivkových svietidlách na trvalé núdzové osvetlenie každým rokom vyššie a vyššie, čo je spôsobené rastom nákladov na servisný zásah z pohľadu ceny ľudskej práce. Je potrebné si uvedomiť, že aj keď je cena núdzového LED svietidla ešte stále vyššia ako bežného so žiarivkou, táto nevýhoda sa užívateľovi oplatí už za krátke obdobie, nakoľko život napr. 8W žiarivky nie je ani rok (7 000 až 8 000 h) a život LED je min. sedemkrát dlhší (50 000 až 60 000 h). Keďže sa v dnešnej dobe stále viac kladie dôraz na životnosť výrobku a jeho nízke prevádzkovo-servisné náklady, je práve LED to správne riešenie, pretože užívateľovi ušetrí náklady za sedem servisných zásahov.
 
V sortimente SEC záujemcovia nájdu široké spektrum núdzových LED svietidiel nielem pre osvetlenie smeru únikových ciest s piktogramom, ale aj pre hlavné núdzové osvetlenie zabezpečujúce hladinu 1 lx v osi únikovej cesty.
 
Svietidlá sú vybavené výkonnými diódami LED emitujúcimi biele svetlo o príkonu 2× 3 W, 3× 3 W, 4× 3 W, 5× 3 W až po 18× 3 W, čo napr. pri verziách 5× 3 W plne nahradzuje svojím svetelným tokom bežne používanú 8W žiarivku. V tomto prípade je výrazná výhoda na strane verzie s LED. Do popredia treba vyzdvihnúť nový trend núdzových svietidiel pre osvetlenie koridorov zo stropu zapustenými alebo prisadenými svietidlami vybavenými LED zdroji, nenápadnými rozmermi, ale výkonnými.
V sortimente SEC 2010 je celý typový rad: Multiled-Spot-AT-A/-B 2× 3 W. Pre hladinu 1 lx v osi únikovej cesty koridoru možno použitím týchto svietidiel dosiahnuť rozostupy medzi jednotlivými svietidlami až 17 m z výšky 4 m, čo je jedinečné riešenie na trhu núdzových svietidiel. Preto je výhodné využiť uvedené riešenie, ktorého prednosť spočíva v nenápadnosti núdzového osvetlenia, ale súčasne v jeho výkonnosti; to je trend požadovaný architektmi moderných interiérov súčasnosti. V podobnom dizajne je dodávané aj svietidlo verzie Multiled-Spot-C 2× 3 W, ktoré je vybavené rovnakou technikou, ale je určené pre osvetlenie otvoreného priestoru, ako sú napr. kancelárie, alebo priestoru pred výťahom na chodbe.  
 
Dlhý život LED je ale isto najväčším prínosom svietidiel na označenie smeru úniku, teda vybavených primárne piktogramom. Tieto typy sú často určené pre trvalú 24hodinový prevádzku, a preto je použitie LED opodstatnené.
 
Zaujímavými modelmi sú svietidlá Multiref a Multiexit. Prvé z nich je vybavené 18× 3W LED a svojím výkonom výrazne prevyšuje doposiaľ používané verzie s halogénovými žiarovkami 2× 55 W. Jednotlivé reflektory možno autonómne natáčať a tak nasmerovať svetelný tok do požadovaného priestoru. Zvlášť zaujímavým modelom je svietidlo Multiexit, ktoré je špeciálne navrhnuté na núdzové osvetlenie exteriéru budovy s inštaláciou nad východy. Jeho výhoda spočíva v tom, že použité LED nie sú citlivé na nízke teploty ako bežné žiarivky, a preto je schopné poskytnúť 100 % svetelného toku okamžite aj v zimných mesiacoch. Akumulátor NiMh 4,8V/4,0 A·h je vybavený riadeným vyhrievaním pomocou senzora a mikropočítača, čo zaručuje jeho dlhodobú životnosť aj v podmienkach exteriéru. Svietidlo je navyše vybavené senzorom okolitého osvetlenia, čo automatizuje jeho funkciu orientačného osvetlenia počas noci (núdzový režim je autonómny).
 
Všetky núdzové svietidlá od spoločnosti SEC v LED verziách sú dodávané s autotestom alebo pripojiteľné na SEC Central-Test systém Elmax-Look pre zber dát a centrálne testovanie núdzového systému (viac v katalógu SEC 2010–2011).
S núdzovými svietidlami SEC má zákazník záruku „domáceho“ produktu so spoľahlivými parametrami a garanciami. Prednosti svietidiel nových trendov dokazujú aj početné aplikácie svietidiel SEC v obchodných centrách, priemyselných parkoch, tzv. business centrách po celej Európe.
Viac informácií sa dozviete na www.sec.sk alebo si vyžiadajte najnovší katalóg SEC – edícia 2010–2011.
 
Obr. 1. Núdzové svietidlo Multievo-AT-LED 5× 3 W a jeho použitie
Obr. 2. Núdzové svietidlo Multinorma-AT-LED 5× 3 W
Obr. 3. Núdzové svietidlo Multipictor-AT-LED 5× 3 W
Obr. 4. Núdzové svietidlo Multiled-AT-LED 3× 3 W a jeho použitie
Obr. 5. Núdzové svietidlo Multiref-AT-LED 18× 3 W
Obr. 6. Núdzové svietidlo Multican–A-AT-LED 4× 3 W
Obr. 7. Núdzové svietidlo Multiexit-AT-LED 6× 1 W a jeho použitie
Obr. 8. Núdzové svietidlo Multiled-Spot-A-V-AT 2× 3 W
Obr. 9. Núdzové svietidlo Multiled-Spot -B–P-AT 2× 3 W
Obr. 10. Typické použitie Multiled-Spot 2× 3 W