časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Výbojky Philips se skvělým barevným podáním

|


Výbojky Philips se skvělým barevným podáním

Ing. Jiří Kolařík, Philips Česká republika s. r. o.

I v dnešní době se při výběru světelných zdrojů někteří zákazníci řídí pouze jeho příkonem a fyzickým vzhledem. Ale u světelných zdrojů existuje daleko více charakteristik než jen základní tvar a příkon. V aplikacích, jako jsou např. obchody a nákupní centra, je nutné se zaměřit především na kvalitu podání barev, na stabilitu světelného toku, život a také na měrný výkon a rovněž na náhradní teplotu chromatičnosti. V exteriérových aplikacích je brán ohled zejména na život a měrný výkon světelných zdrojů. Podobně je tomu ve všech dalších aplikacích.

Obr. 1; obr. 2; obr. 3

Obr. 1. Obr. 2. Obr. 3.

Dokonalé podání barev a jas

Co se týče tzv. obchodního osvětlení, v poslední době je možné sledovat používání halogenových reflektorových žárovek typu 111 ve stále větším rozsahu. Vedle základního typu Aluline Pro 111 (obr. 1) a špičkového modelu MASTERline 111 (obr. 2) je v nabídce firmy Philips i verze s halogenidovou výbojkou MASTER Colour CDM (obr. 3 a obr. 4). Zákazník tak má možnost vybrat si světelný zdroj vyhovující jeho představám. Bude-li požadovat zajímavý design a nízkou cenu, zvolí Aluline Pro 111. Tato halogenová žárovka je k dispozici s příkony 50, 75 a 100 W a s úhly světelného svazku 8, 24 a 45 stupňů. Jestliže zákazník po své instalaci požaduje také ekonomický provoz, zřejmě se přikloní k variantě MASTERline 111, která je přímou náhradou světelných zdrojů Aluline Pro 111 s příkony 30, 45 a 60 W se stejnými divergencemi. Díky technologii IRC použité při výrobě hořáku dosahuje typ MASTERline 111 stejného světelného toku jako Aluline Pro, avšak při příkonu nižším o 40 %. Vedle okamžité úspory elektrické energie bude uživatele zřejmě zajímat i o třetinu delší život světelného zdroje a možnost použít menší počet transformátorů.

Obr. 4; obr. 5; obr. 7.

Obr. 4. Obr. 2. Obr. 7.

Při požadavku použít reflektorový světelný zdroj typu 111 např. pro nepřetržité osvětlení obchodu, pasáže (obr. 5 až obr. 7) nebo hotelové recepce by jednoznačně měla být instalována halogenidová výbojka MASTER Colour CDM-R 111. Kombinace moderního vzhledu hliníkového reflektoru o průměru 111úsporností a výrazným bílým světlem zdroje MASTER Colour CDM přináší zcela nový rozměr tohoto typu osvětlení. Halogenové reflektorové žárovky 111 se nejčastěji uplatňují v obchodech, hotelech a restauracích, použít je lze i v dekorativním architekturním osvětlení (obr. 8).

Obr. 6. Obr. 8.

Obr. 6; obr. 8.

Je-li tento zdroj využit v obchodě, kde se mnohdy svítí bez přestávky, je život světelného zdroje, často použitého ve výloze či ve vstupu do prodejny, jedním z nejdůležitějších faktorů. Téměř v jakémkoliv obchodě s dámskou módou v nových obchodních centrech v podstatě vždy budou ve výloze upoutávat pozornost návštěvníků nejen figuríny s nejnovější módou, ale vedle nich na stěnách i čtvercová nebo obdélníková svítidla právě s halogenovými reflektorovými žárovkami o průměru 111 mm. Instalují se rovněž do podhledů nebo do závěsných svítidel přímo v prodejně. Ostatně, kdo navštívil nové nákupní centrum v Praze-Butovicích, pravděpodobně si všiml stovek halogenových reflektorových žárovek 111 v podhledu korza. Podobné aplikace lze spatřit hotelech a luxusních restauracích. A právě do těchto instalací je možné doporučit nejnovější variantu zmíněného typu osvětlení – výbojku MASTER Colour CDM-R 111.

Zdůrazněte detaily

I architekturní interiérové osvětlení hledá nová, moderní řešení (obr. 8). Osvětlení detailů v architektuře vždy vyžadovalo kompaktní světelný systém s vysokým světelným tokem. Tato skutečnost velmi omezovala výběr možných svítidel a zdrojů pro náročné a zároveň prostorově omezené aplikace. Nový světelný zdroj, výbojka MASTER Colour CDM-R111, nastavil nové podmínky a rozšířil možnosti architekturního osvětlení. Kompaktní provedení zdroje umožnilo využití nových svítidel s moderním designem. Díky tomu upozornit světlem na dekoraci na stěně i s mnohem menším svítidlem a světelným zdrojem je mnohem snazší, než tomu bylo dosud.


Hlavní charakteristiky výbojky MASTER Colour CDM-R111:

  • výběr z příkonu 35 nebo 70 W
  • úhel světelného svazku 10, 24 nebo 40 stupňů
  • teplota chromatičnosti 3 000 K
  • podání barev Ra větší než80

Hlavní výhody:

  • nízké provozní náklady
  • vysoký měrný výkon
  • dlouhý život
  • snadná instalace díky bajonetové patici
  • relativně nízký výstup tepla v porovnání s tradičními halogenovými žárovkami 111
  • méně oslnění přináší vyšší komfort jak pro zákazníky, tak pro personál obchodů
  • snížené riziko blednutí osvětlených předmětů

Proč právě CDM-R111?

Při porovnání života halogenových reflektorových žárovek 111, který je 3 000, popř. 4 000 h, s životem typu CDM-R111 délky 7 500 h, je volba již předem zřejmá. Druhým důležitým faktem je energetická účinnost. Základní typ Aluline Pro 111 s příkonem 75 W a šířkou světelného svazku 24 stupňů má maximální svítivost 5 300 cd. Pro srovnání má typ MASTER Colour CDM-R111 o přibližně polovičním příkonu 35 W a s úhlem 24 stupňů maximální svítivost 8 500 cd. Je-li zapotřebí stejná svítivost (pod stejným úhlem), bude třeba instalovat reflektorovou žárovku Aluline 111 o příkonu 100 W! Takže to jsou již dva důvody pro výbojku: téměř dvojnásobný život a pouze třetinový příkon. Zároveň výbojka CDM poskytne mnohem kvalitnější světlo než klasická halogenová žárovka. Skvělé podání barev a dokonalé zobrazení zejména studených barev vhodně doplní celkový vzhled prodejny. Ostatně pro nasvícení džínů nebo např. bílého oblečení zatím nebyl vynalezen vhodnější světelný zdroj, než je halogenidová výbojka s keramickým hořákem. K jejím dalším výhodám patří menší vývin tepla, následkem čehož se uspoří náklady na klimatizaci. Nejsou zde namístě ani obavy, že by vystavené zboží mohlo časem vyblednout. Všechny výbojky Philips MASTER Colour CDM jsou totiž vybaveny UV blokem, který právě vyblednutí brání.

Philips Česká republika s. r. o.
Šafránkova 1
155 00 Praha 5
tel.: 233 099 111
e-mail: jiri.kolarik@philips.com