časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Vítězové designérské soutěže 20design11

|

Společnost ABB Elektro-Praga, vedoucí firma na trhu s elektroinstalačním materiálem v České republice, ve spolupráci s Czechdesign.cz vyhlásila vítěze mezinárodní soutěže studentů a mladých absolventů studia designu, designérů, architektů a dalších tvůrců – 20design11. Předmětem soutěže byla dvě témata.

Cílem tématu A: Kulturní identita ABB – design klíč k úspěchu bylo navrhnout nový design setu domovního elektroinstalačního materiálu. Formulace zadání vyžadovala navrhnout technicky co nejlépe realizovatelný set pro hromadnou výrobu při maximálním využití už vyráběných komponent ABB.

Téma B: Budoucnost – vize a koncepty umožňovalo tvůrcům rozlet tvůrčí fantazie bez omezení, ovšem i ve vizi bylo nutné navrhnout základní přístroje, tj. spínač a zásuvku. Jako vítěze tématu A vybrala jury soutěžní práci Lumen autorek Magdaleny Čurdové a Evy Matyáškové. Vítězství bylo spojeno s odměnou ve výši 50 000 Kč.

Vítězná práce oslovila principem jednoduchých, vyměnitelných dílů umožňujících barevnou individualizaci při zachování dominantního kruhového tvaru. Celý koncept je univerzální a využitelný v různých druzích interiérů. Současně umožňuje řešení pro různé cenové segmenty trhu.